Начало НОВИНИ Общото събрание на ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека

Общото събрание на ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека

0

Държавите от ООН решиха този четвъртък, 7-ми април, да спрат участието на Русия в Съвета по правата на човека в отговор на злоупотребите, които тя извършва в Украйна.

По инициатива на Съединените щати и техните съюзници Общото събрание на ООН одобри тази мярка с 93 гласа „за“, 24 „против“ и 58 въздържали се.

Откакто Съветът по правата на човека, базиран в Женева, беше създаден преди шестнадесет години, само една друга държава беше спряна: Либия на Муамар Кадафи, в отговор на репресиите на протестите през 2011 г., въпреки че месеци по-късно тя беше приета отново.

В руския случай Съединените щати и техните съюзници твърдят, че Москва не може да продължи да участва в този Съвет, когато „подкопава всички основни принципи“ на ООН с нахлуването си в Украйна и извършва предполагаеми зверства срещу цивилното население.

„Русия не само нарушава правата на човека, но и разтърсва основите на международния мир и сигурност“, каза украинският посланик в ООН Сергей Кислиця преди гласуването.

Дипломатът предупреди всички членове, че гласуването против инициативата ще бъде еквивалентно на „натискане на спусъка“ срещу украинските цивилни и ще бъде проява на „безразличие“, подобно на това, което през 1993 г. позволи геноцидът да бъде извършен в Руанда.

За да бъде спряна Русия, беше необходимо мнозинство от две трети в Общото събрание, органът, в който заседават 193-те държави-членки на Организацията на обединените нации, бар, който беше надхвърлен, въпреки че текстът получи по-малко подкрепа от предишните резолюции, критикуващи Москва, гласувани от самото начало на войната.

В допълнение към самите Съединени щати и Украйна, страните от Европейския съюз, латиноамериканските държави като Аржентина, Чили, Колумбия, Перу или Уругвай и други държави като Австралия, Канада, Турция или Норвегия подкрепиха мярката.

24 държави гласуваха против, включително самата Русия, Китай, Куба, Иран, Никарагуа и Сирия.

Междувременно 58 държави избраха да се въздържат, включително Бразилия, Египет, Салвадор, Индия, Мексико, Нигерия, Пакистан и Саудитска Арабия.

Въпреки че възможността за изключване на Русия от Съвета по правата на човека се обсъждаше от седмици, Вашингтон реши да предприеме тази стъпка, след като научи за предполагаемото клане, извършено в град Буча, близо до Киев, където украинските власти обвиняват руските войски в убийството на стотици нцивилни.

Създаден през 2006 г., за да замени провалилата се Комисия по правата на човека, Съветът е най-висшият орган на Организацията на обединените нации в тази област и се състои от 47 държави, избрани за тригодишен мандат.

Неговият състав, който се определя от избори, провеждани ежегодно, редовно е критикуван за това, че включва държави с много съмнителни данни за правата на човека.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук