Начало НОВИНИ Пристанищният град Мариупол е сцена на решителна битка

Пристанищният град Мариупол е сцена на решителна битка

0

Русия обяви окончателната офанзива срещу Мариупол, обсадения пристанищен град на брега на Азовско море, докато украинското правителство поиска от своите граждани да напуснат областите Луганск, Донецк и Харков в източната част на страната.

Според последния военен доклад, Русия активно използва авиацията, за да продължи атаката си срещу Мариупол, където според комисаря по правата на човека на украинския парламент Людмила Денисова само през последните 24 часа е имало 118 бомбени атентати и около 130 000 граждани оказват съпротива, доколкото могат.

„Като се вземе предвид незаинтересоваността на Киев да запази живота на своите военни, Мариупол ще бъде освободен от националистическите части от руските въоръжени сили и Донецката народна република“, каза генерал-майор Игор Конашенков.

Обсадата на града не е прекратена от месец и силите се бият улица по улица в центъра на града: руснаците и мъжете на чеченския лидер Рамзан Кадиров, за да го превземат, а украинските войски да прогонят руснаците на наказания град, в който е разрушена над 90% от инфраструктурата, според местните власти.

Кметът на града Вадим Бойченко каза в Telegram, че „преди седмица по предпазливи оценки броят на загиналите е 5000“, включително около 210 деца. „Но предвид размера на града, катастрофалните разрушения, продължителността на блокадата и яростната съпротива, десетки хиляди цивилни мариуполци могат да бъдат жертви на окупаторите.“

Той заяви, че затова Русия „не бърза да даде зелена светлина на турската мисия и други инициативи за спасяване и пълна евакуация на града“.

Той посочи, че руснаците „са започнали да оперират мобилни крематориуми“ в града, за да „прикрият следите си“ от „престъпленията, извършени от армията в Мариупол след генералния геноцид в Буча“, в района на Киев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук