Начало НОВИНИ Кой изстреля ракетата срещу гарата в Украйна?

Кой изстреля ракетата срещу гарата в Украйна?

0

Атака срещу гарата в град Краматорск в Донбас, контролиран от украинската армия и където бяха почти 4000 цивилни, които искаха да избягат от региона, уби най-малко 50 души и рани 87. Това клане Киев приписва на руснаците, но Русия го отрича.

Началникът на Донецката областна военна администрация Павло Кириленко отбеляза, че сред загиналите има пет деца.

Досега 98 души са преместени в болници, от които 16 деца, 46 жени и 36 мъже. Дванадесет от тези граждани са починали в болницата и 38 в гарата, каза той. Според Генералната прокуратура на Украйна, по време на удара на ракетите „населението се евакуира и в станцията е имало почти 4000 цивилни, повечето от които жени и деца“.

Според снимките и видеоклиповете, публикувани от местните власти, пред гарата и в близост до перона се виждат безжизнени тела сред кървави петна, куфари, раници, плюшени животни и пазарски колички.

„Нечовешките руснаци не изоставят своите методи. Нямайки силата и смелостта да се изправят срещу нас на бойното поле, те цинично унищожават цивилното население“, каза украинският президент Владимир Зеленски. „Това е начинът, по който Русия дойде да защити Донбас, нейният начин да изрази защитата на рускоезичното население“, добави той.

Атаката дойде точно когато местните власти призоваха жителите на региона да напуснат източната част на страната възможно най-скоро, преди предстоящата последна руска офанзива, която ще се проведе след няколко дни в целия Донбас.

Проруските сепаратисти в Донецк информираха украинските власти за атаката, но обвиниха „украинската армия, че е атакувала Краматорск с ракети“ .

Руското министерство на отбраната отрече всякаква отговорност, като заяви, че този петък „въоръжените сили не са имали огневи мисии в град Краматорск“. „Подчертаваме, че тактическите ракети Tochka-U, фрагменти от които са открити близо до гара Краматорск и публикувани от очевидци, се използват само от украинските въоръжени сили“.

Проруският лидер в Донецк Денис Пушилин каза, че сепаратистки войски са свалили 24 ракети „Точка-У“ от началото на руската военна офанзива в Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук