Начало НОВИНИ ООН: Войната в Украйна причинява „гигантски скок“ в цените на храните

ООН: Войната в Украйна причинява „гигантски скок“ в цените на храните

0

Войната в Украйна доведе до „гигантски скок“ в цените на храните миналия месец и до нов рекорден връх, казва ООН.

Войната прекъсна доставките от най-големия износител на слънчогледово олио в света, което означава, че цената на алтернативите също се е увеличила.

Украйна е основен производител на зърнени култури като царевица и пшеница, които също са поскъпнали рязко.

ООН каза, че „войната в Черноморския регион разпространи сътресения на пазарите за основни зърнени храни и растителни масла“.

Индексът на цените на храните на ООН проследява най-търгуваните хранителни стоки в света, като измерва средните цени на зърнени храни, растително масло, млечни продукти, месо и захар.

Цената на растителните масла скочи с 23%, докато зърнените се повишиха със 17%. Захарта се повиши със 7%, месото се покачи с 5%, докато млечните продукти, които бяха по-малко засегнати от войната, се покачиха само с 3%.

Цените на хранителните стоки вече бяха на 10-годишни връхни точки преди войната в Украйна според индекса поради проблеми с реколтата в световен мащаб.

Това предизвика криза в цената на живота, която тревожи политиците и предизвика предупреждения за социални вълнения по целия свят.

Във Великобритания експерти от индустрията предупредиха, че цената на храната може да се повиши с до 15% тази година.

Организацията на ООН по храните и земеделието предупреди миналия месец, че цените на храните могат да се повишат с до 20% в резултат на конфликта в Украйна, повишавайки риска от засилено недохранване в целия свят. Тя намали прогнозата си за световна пшеница за 2022 г. от 790 милиона тона на 784 милиона, поради възможността поне 20% от зимната реколта на Украйна да не бъде прибрана поради „пряко унищожаване“. Но се казва, че световните запаси от зърнени храни могат да завършат годината с 2,4% по-високи от началото поради натрупването на запаси в Русия и Украйна, тъй като износът на двете страни ще се свие.

Предишна статияШоколадът Kinder е изтеглен в Европа, САЩ и Аржентина поради епидемия от салмонела
Следваща статияМинистърът на културата със странно поведение и послание (ВИДЕО)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук