Начало НОВИНИ Русия затваря офисите на Amnesty International и Human Rights Watch в Москва

Русия затваря офисите на Amnesty International и Human Rights Watch в Москва

0

Русия обяви този петък, 8 април, затварянето на офиса на Amnesty International (AI) в Москва, както и тези на 14 други неправителствени организации като Human Rights Watch (HRW) или Carnegie Endowment for International Peace (CEIP).

“Закриването на Amnesty в Русия е последното в дългия списък с организации, които са били наказани за защита на правата на човека и казване на истината на руските власти“, осъди генералният секретар на ИИ Агнес Каламар .

„В страна, където десетки активисти и дисиденти са били затворени, убити или заточени; където независимите медии са били омазнени, блокирани или принудени да се самоцензурират; и там, където организациите на гражданското общество са били забранени или ликвидирани, те трябва да правят нещо правилно, ако Кремъл се опита да ви затвори устата“, каза Каламар.

В допълнение към организациите, споменати по-горе, те също трябваше да закрият, наред с други, немската фондация „Фридрих Еберт“ — с офис в Санкт Петербург—, фондация „Фридрих Науман“ за свобода и фондация „Конрад Аденауер“ със седалище в Москва; швейцарската фондация Ага Хан и Американския институт за международно образование.

„Властите дълбоко се заблуждават, ако вярват, че със закриването на офиса ни в Москва ще спрат нашата работа по документиране и изобличаване на нарушения на правата на човека“, настоя генералният секретар на AI.

„Ще продължим да защитаваме способността на независимата журналистика да отчита реални събития, освободени от намесата на руското правителство“, подчерта той.

Той също така обеща да се бори, така че отговорните за извършването на сериозни нарушения, „независимо дали в Русия, Украйна или Сирия “, да бъдат изправени пред правосъдието.

Предишна статияКой изстреля ракетата срещу гарата в Украйна?
Следваща статия„Безгранично зло“: жестоката руска атака срещу гарата в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук