Начало НОВИНИ Франция се готви да гласува на президентски избори

Франция се готви да гласува на президентски избори

0

Френските избиратели се готвят да гласуват на първия тур на президентските избори в неделя.

Последните проучвания показват значително намаляване на преднината на президента Еманюел Макрон пред неговия основен претендент, крайнодесния кандидат Марин Льо Пен.

Кампанията вече е приключила и се очаква избирателната активност да бъде много по-ниска от предишните избори във Франция.

Въпреки че надпреварата беше засенчена от войната в Украйна, ключов въпрос за много избиратели е цената на живота.

Макрон и Льо Пен са твърдите фаворити, но има още 10 кандидати, които се борят за втория тур на 24 април.

Преди месец Льо Пен изоставаше от Макрон с 10 точки и се бореше за място във втория кръг срещу него.

Сега тя се смята за безспорен фаворит да го предизвика за президент след този първи тур. Ако тя все пак се класира за балотажа на 24 април, проучванията на общественото мнение показват за първи път, че победата на Льо Пен е в границите на грешката, според Би Би Си.

Рейтингът на Макрон в анкетата първоначално беше повишен от дипломатическите му усилия през първите дни на руската инвазия в Украйна, но избирателите остават много загрижени от увеличаващите се сметки във Франция.

Льо Пен работи усилено, за да смекчи имиджа си през последните години и да се представи като близка, умерена и подходяща за най-високия пост.

Макрон сега предлага пълна заетост в рамките на пет години, намаляване на данъците за домакинствата и бизнеса и заплащане на програмата си чрез постепенно повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години – въпреки че увеличаването на пенсионната възраст е непопулярно, тъй като избирателите вече са изправени пред криза на разходите.

Анализаторите прогнозират, че избирателната активност ще бъде толкова ниска, че ще бъде надминат рекордният процент на въздържали се от 22,2% през 2017 г.

„Преживяхме странна кампания, която беше в противоречие с това, което преживяхме на миналите президентски избори“, каза Фредерик Даби, директор на социологическия институт Ifop, пред AFP.

С информация от AFP.

Предишна статия„Безгранично зло“: жестоката руска атака срещу гарата в Украйна
Следваща статияДепутатка от ПП с есе-декларация за българските гори (ВИДЕО)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук