Начало НОВИНИ Русия предупреди Финландия и Швеция да не се присъединяват към НАТО

Русия предупреди Финландия и Швеция да не се присъединяват към НАТО

0

Русия предупреди Финландия и Швеция да не се присъединяват към НАТО, твърдейки, че този ход няма да донесе стабилност в Европа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че „алиансът остава инструмент, насочен към конфронтация“.

Това изказване се случи, след като представители на отбраната на САЩ заявиха, че нахлуването на Москва в Украйна е „масов стратегически гаф“, който вероятно ще доведе до разширяване на НАТО.

Американските служители очакват северните съседи да кандидатстват за членство в алианса, евентуално още през юни.

Смята се, че Вашингтон подкрепя този ход, който ще доведе до увеличаване на западния алианс до 32 членове. Служители на Държавния департамент на САЩ заявиха миналата седмица, че са се провели дискусии между лидерите на НАТО и външните министри от Хелзинки и Стокхолм.

Преди да започне инвазията си, Русия поиска алиансът да се съгласи да спре всяко бъдещо разширяване, но войната доведе до разполагането на повече войски на НАТО на източния й фланг и нарастване на обществената подкрепа за членството на Швеция и Финландия.

Очаква се финландските депутати да получат доклад за сигурността от служители на разузнаването тази седмица, а премиерът Санна Марин каза, че очаква нейното правителство „да прекрати дискусията преди средата на лятото“ дали да подаде молба за членство.

Предишна статияБългария тегли нов дълг от половин милиард лева
Следваща статияПътният бранш отхвърли идеята на Петков НС да одобрява плащания

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук