Начало НОВИНИ Финландия и Швеция планират да се присъединят към НАТО

Финландия и Швеция планират да се присъединят към НАТО

0

Съобщава се, че европейските нации Финландия и Швеция са готови да се присъединят към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), ход, който е малко вероятно да се хареса на Москва и който според официалните лица ще подчертае допълнително стратегическата грешка на Русия при нахлуването в Украйна.

И двете страни откриха отделни парламентарни дебати, за да проучат искането им за влизане в НАТО, както беше потвърдено от финландския външен министър Пека Хаависто, който се позова на координацията, която съществува между неговата страна и Швеция за тази цел.

След пристигането си в външния съвет в Люксембург, той потвърди, че финландският национален парламент ще започне дебати за присъединяване към НАТО тази седмица въз основа на предложение за сигурност, представено от изпълнителната власт, ръководена от социалистката Санна Марин.

„Въз основа на дебатите правителството ще стигне до заключението си заедно с президента на републиката“, обясни Хаависто в изявления пред журналисти, въпреки че избягва да определи краен срок за евентуалното искане.

„Ясно е, че Парламентът има желание да обсъжда всички аспекти, свързани със ситуацията със сигурността“, добави той и посочи, че след като бъде изразено мнението на различни политически сили, Парламентът ще проучи дали има необходимия консенсус, за да поиска присъединяването.

Руската агресия срещу Украйна направи този сценарий по-належащ за Финландия. Страната, която има 1300-километрова граница с Русия, е ръка за ръка с Швеция в този процес, а Стокхолм също започна подобен парламентарен дебат, каза Хаависто.

Швеция и Финландия са две от държавите-членки на ЕС, които не са част от НАТО; те обаче имат много близки отношения с военната организация и участват в много от нейните политически срещи и редовно участват във военни маневри и дейности със съюзниците.

Длъжностни лица от двете страни заявиха пред британския вестник The Times, че и двете нации ще бъдат готови да се присъединят към НАТО „преди лятото“.

В края на юни в Мадрид се провежда обикновената среща на върха на лидерите на НАТО, на която се очаква съюзниците да се споразумеят за новата стратегическа концепция, белязана от последствията от руската инвазия в Украйна. Това би бил идеалният сценарий за формализиране на искането за членство, което, както генералният секретар Йенс Столтенберг е обяснявал няколко пъти, може да бъде бързо с оглед на високото ниво на съответствие със стандартите на НАТО.

С информация от Europe Press

Предишна статияВладимир Зеленски предупреждава, че целта на Русия е „целият европейски проект“
Следваща статияБългария тегли нов дълг от половин милиард лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук