Начало БЪЛГАРИЯ Васко Начев: Крайно време е КЗК да се намеси заради цените на...

Васко Начев: Крайно време е КЗК да се намеси заради цените на горивата

0

През вчерашния ден цената на международните пазари за природен газ цената падна с 5%, а тенденцията е да върви надолу“, това зави пред БНТ енергийният експерт Васко Начев.

„Според мен е напълно излишно да се правят прогнози за май месец, защото не се знае от днес за утре какво ще се случи, камо ли след три седмици“, подчерта той.

„При положение, че нямаме никакви санкции върху нефта, пазарът се самоизолира и сам си налага санкции срещу Русия. Един милион барела по-малко идват към европа“, уточни Начев.

„Санкциите са едно политическо решение, което рефлектира психологически върху пазара. Санкциите са наложени и действат, защото е много трудно да се прави търговия. Не знаете дали, ако си платите на фючърса след два месеца ще си получите стоката“, коментира той.

„Интересно е защо у нас цените на бензиностанциите вървят нагоре при положение, че няма причина за подобно нещо. Руският нефт, който на 80% „Лукойл – Нефтохим“ употребява е с 35% по-нисък от цената на сорта „Брент“, а в същото време виждаме как цените вървят нагоре. „Лукойл“ да не контролира целия международен пазар? Не може да увеличаваш така цените без да има пазарна логика. Цените надвишават много реалната цена, която трябва да е в момента“, подчерта енергийният експерт.

По думите му горивата трябва да са с около 15 стотинки по-евтини.

„Това не е в следствие на собствениците на бензиностанциите. Те са притиснати от дистрибуторите, които идват от „Лукойл“, която работи само с трима посредници. Не е ясно те на какви получават. Дали големият марш остава при тях, в което се съмнявам или той си идва от самата рафинерия. Тук е мястото КЗК да се намеси и да излезе със становище. Може и да има причина, но обществото не знае истината, а тогава започват слуховете“, заяви още Васко Начев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук