Начало БЪЛГАРИЯ Днес правна комисия решава на второ четене за закриването на специализираното правосъдие

Днес правна комисия решава на второ четене за закриването на специализираното правосъдие

0

Комисията по конституционни и правни въпроси ще обсъди и гласува днес на второ четене закриването на специализираното правосъдие. Предложението е заложено в Закона за съдебната власт, който ще бъде разгледан на второ четене. Законопроектът е внесен от Министерски съвет.

Със законодателната инициатива се предлага закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури. В основното тяло на законопроекта се предлага още отмяна на „кариерните бонуси“ за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор, инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет и административните ръководители и техните заместници.

Между двете четения на законопроекта са постъпили редица предложения, които комисията трябва да разгледа. От „Продължаваме промяната“ предлагат с влизането в сила на този закон първоинстанционните наказателни дела пред Специализирания наказателен съд, по които е даден ход на съдебното следствие, да станат подсъдни на Софийския градски съд и разглеждането им продължава от съдебния състав, провел заседанието. От „Продължаваме промяната“ предлагат още неприключилите до влизането в сила на този закон производства пред Апелативния специализиран наказателен съд, по които не е даден ход на съдебното следствие да се изпращат по подсъдност на съответните апелативни съдилища в 7-дневен срок от влизането в сила на този закон.

Между първо и второ четене на законопроекта от ГЕРБ – СДС пък предлагат да се отхвърлят параграфите, касаещи закриването на специализираното правосъдие. От „БСП за България“ предлагат съдия да не може да бъде назначаван или преместван дори посредством повишение в друг съд, освен ако не е дал съгласие за това. Изключение от този принцип са позволени само когато преместването е предвидено като дисциплинарно наказание.

Предишна статияЧетворната коалиция поема към нова криза – заради машинния вот
Следваща статияВаско Начев: Крайно време е КЗК да се намеси заради цените на горивата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук