Начало НОВИНИ Колумбиец е арестуван в Русия за разпространение на „фалшива“ информация за инвазията...

Колумбиец е арестуван в Русия за разпространение на „фалшива“ информация за инвазията в Украйна

0

Московски съд в понеделник осъди колумбийски гражданин, обвинен в разпространение на „фалшиви новини“ за руската военна кампания в Украйна, на почти два месеца превантивно задържане – обвинение, което може да му струва до 10 години затвор.

„Съдът удовлетвори искането за разпореждане за превантивно задържане до 8 юни на колумбийския гражданин Хиралдо Сарай Алберто Енрике“, съобщи говорителят на Басманния съд в Москва Екатерина Буравцова, цитирана от Интерфакс.

Според представителя на съда съдът е отхвърлил жалбата на защитата с искане за по-лека обезпечителна мярка, която може да включва домашен арест.

Колумбийският гражданин, който живее в страната от няколко години, е обвинен в престъплението, установено по член 207 от Наказателния кодекс на Русия, който наказва „публично разпространение на невярна информация под прикритието на вярна информация за руските въоръжени сили“. 

Според разследващите колумбиецът, който е държал частен сладкарски бизнес в Москва, е разпространил предполагаемите фалшиви новини в социалните си мрежи.

Ако бъде доказано виновен, Хиралдо Сараи може да бъде глобен между 3 и 5 милиона рубли или осъден на пет години задължителна социална работа, или ефективна присъда в затвора между 5 и 10 години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук