Начало БЪЛГАРИЯ Пътният бранш отхвърли идеята на Петков НС да одобрява плащания

Пътният бранш отхвърли идеята на Петков НС да одобрява плащания

0

Пълно и категорично несъгласие изразиха фирмите в пътно-строителния бранш с предложенията на премиера Кирил Петков парламентът да подложи на допълнителна проверка сключените между тях и държавата договори за поддръжка на пътната мрежа. Това се видя от писмо към премиера, финансовия министър Асен Василев и председателя на парламента Никола Минчев, което техните организации – Българска браншова камара „Пътища“ и Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“, разпространиха тази сутрин.

Казусът с договорите, по които има съмнение, че са извършени ремонти за милиарди, без правно основание, остава нерешен вече близо година. В парламента преди седмица управляващите внесоха проекторешение, съгласувано с регионалното министерство, което позволява частично разплащане по договорите. След това обаче ПП оттегли подкрепата си от проекта. А Кирил Петков обяви, че всяко плащане по договорите трябва първо да бъде одобрено от парламентарната антикорупционна комисия.

Предложението му не се хареса на пътните фирми. „Назначаването на допълнителни комисии за проверка на договорите и изпълнените дейности показва неуважението на държавата към експертите, работещи в пътната администрация. Обезсмисля се трудът им и се вменяват неправомерни деяния чрез твърденията за незаконосъобразност на претендираните плащания”, казва се в позицията на браншовите им организации.

Те подчертават, за пореден път, че договорите са „напълно законни”. И предупреждават, че „липсата на политическа воля, неглижиране и абсурдното поведение” на депутатите вреди на бранша им и „създава предпоставки за животозастрашаващи ситуации и загуба на човешки животи”.

Фирмите вече организираха протести по повода пред Народното събрание и възнамеряват от утре да ги продължат.

Предишна статияРусия предупреди Финландия и Швеция да не се присъединяват към НАТО
Следваща статияЧетворната коалиция поема към нова криза – заради машинния вот

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук