Начало БЪЛГАРИЯ Радев: Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи...

Радев: Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи мирът

0

„Употребата на химическо оръжие и убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление. След като вече сме свидетели на толкова много невинни цивилни жертви, призивът ни е възможно по-скоро да се организира независимо международно разследване.“ Това каза Румен Радев за войната в Украйна от Португалия, където е на официално посещение.

„Ние трябва да разберем истината и всички отговорни за тези варварски деяния трябва да бъдат наказани възможно най-скоро. Ако не го направим, тази война ще продължава. Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи мирът”, заяви държавният глава.

„Ние вече имаме ясни изявления на генералния секретар на Алианса и на президента Джо Байдън, както и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие огромният риск от Трета световна война. Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт. 6 000 ядрени глави има най-малко в арсенала на Руската федерация”, припомни той.

„Ценим постигнатото в развитието на двустранните връзки с Португалия. В момент на изпитания, на предизвикателства към европейското единство е от огромно значение двете най-отдалечени географски страни да покажат, че могат да работят заедно, да препотвърдят своята обща визия и цели за един по-сигурен Европейски съюз”, допълни той.

Радев изрази благодарността си за готовността на Португалия да участва в укрепването на Източния фланг на НАТО с военен контингент. „Това е изключително важно за демонстриране на нашата решителност и единство в отстояването на нашата свобода, демокрация и ценности”, допълни той.

Източник: НОВА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук