Начало НОВИНИ Япония открива първия си случай на подвариант XE, новата версия на Омикрон

Япония открива първия си случай на подвариант XE, новата версия на Омикрон

0

Япония откри първия си случай на COVID-19 с варианта omicron XE при асимптоматична жена, която кацна на 26 март на летище Нарита в Токио от Съединените щати, съобщи Министерството на здравеопазването.

Жената, която е получила схемата с две дози от ваксината COVID-19, разработена от Pfizer, не е показала никакви симптоми и е предприела регулаторно отрицателен тест, за да влезе в азиатската страна, но тестът й на летището е дал положителен резултат.

Според информацията, предоставена от властите, пациентката е била изолирана в помещение, определено от държавните органи, докато не завърши карантината си.

Анализите на генетичното секвениране от Националния институт по болести установиха, че пробите на жената съответстват на варианта omicron XE, комбинация от оригиналния вариант BA.1 и подварианта BA.2 , който се появява, когато някой се зарази и с двете едновременно, и че това е по-заразно, въпреки че тежестта му е в процес на проучване.

„Трябва да се събере повече информация, за да се определят характеристиките на разпространението и тежестта на болестта. Ще следим отблизо движението на тази мутация и ще провеждаме тестове, докато слушаме научната информация, която излиза и ще наблюдаваме ситуацията в други страни“, каза говорителят на японското правителство Хироказу Мацуно, попитан на пресконференция.

Японският архипелаг „в момента е в период на преход към нормалност“ след отмяната на мерките срещу COVID-19 в средата на март, каза Мацуно, който увери, че властите следят развитието на епидемичната ситуация в страната. 

От началото на пандемията в страната са регистрирани над 7 милиона инфекции и 28 697 смъртни случая, свързани с патогена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук