Начало НОВИНИ 800 руски магнати избягват западните санкции

800 руски магнати избягват западните санкции

0

Повече от 800 руснаци работят в чужбина благодарение на компании, действащи като прикритие за избягване на санкциите, наложени от САЩ и техните западни съюзници, според документи, публикувани в понеделник от Международния консорциум на разследващите журналисти.

В актуализация на документите на Пандора ,консорциума разкри самоличността и тайните финансови дейности на руски олигарси, банкери и политици, които избягват международни санкции, наложени на Москва за нахлуването в Украйна чрез поредица от подставени компании.

Имената на тези компании и данните на тези 800 руснаци, някои от които от обкръжението на президента Владимир Путин, идват от изтичане в базата данни на консултантската фирма Alpha Consulting Ltd, базирана на Сейшелските острови и която преди всичко предлага услуги на руски клиенти.

Сред хората, които фигурират в тази база данни, е бившият руски министър на комуникациите и информацията Леонид Рейман (1999-2008), който по-късно беше съветник на Путин в продължение на две години до 2010 г.; и в момента затворен специалист по криптовалути във Франция Александър Виник.

Има и повече от 45 руски олигарси и политически фигури, включително бизнесменът Микаил Гуцериев, основател на водещата руска петролна компания Роснефт, и брат му Саит Салам Гуцериев, член на Думата, свързани с една от подставените компании.

От посочените 45 олигарси най-малко дванадесет са били обект на международни санкции към 8 април.

Консорциумът отбеляза, че 40% от над 2000 отвъдморски корпорации и фондации в изтеклите данни на Alpha Consulting имат един или повече руски собственици, докато 23% имат един или повече украински собственици.

Това изследване също така разкрива връзката между фиктивни компании с фирми и лица от повече от 100 страни и територии, като Изабел дос Сантос – най-богатата жена в Африка -, генерал Мартин Рушвая, президентски съветник в Зимбабве, и арменецът Давит Галстян, собственик на компания, която произвежда оръжия.

Британската мрежа BBC, позовавайки се на поверителни документи, разкри, че бизнесменът Сюлейман Керимов, член на близкото обкръжение на Путин, твърди, че е използвал фигура, за да скрие трансфери на стойност 300 милиона долара.

Тези писания, част от документите на Пандора, получени от Международния консорциум на разследващите журналисти, предполагат, че Сюлейман Керимов назначи швейцарски счетоводител за собственик на част от своите фирми и имоти, за да скрие движението на капитала си.

Те също така посочват, че между 2010 и 2015 г. американските власти са определили като подозрителни трансферите, свързани с Керимов и неговите сътрудници на стойност 700 милиона долара въпреки че не са доказали, че са свързани с олигарха.

Предишна статияЕкспертите изключват облекчаване на ограниченията в Китай: „Omicron не е грип“
Следваща статияЯпония открива първия си случай на подвариант XE, новата версия на Омикрон

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук