Начало БЪЛГАРИЯ ИТН предлага Мартин Карбовски за член на СЕМ

ИТН предлага Мартин Карбовски за член на СЕМ

0

Телевизионният водещ Мартин Карбовски ще бъде номинацията на ИТН за нов член на Съвета за електронни медии, съобщи БНР. Предложението вече е внесено в деловодството на Народното събрание, допълват от националното радио.

„Демократична България“ пък ще издигне кандидатурата на журналистката и дългогодишна водеща в „Дарик“ Пролет Велкова, съобщиха от коалицията.

За кандидат на „Продължаваме Промяната“ се спряга юристът Симона Велева, която е доктор по конституционно право, както и експерт по медийно право, съобщава „Медиапул“. Не е изключено обаче партията да номинира журналистът и бивш водеща в БНТ Искра Ангелова, която в момента е парламентарен сътрудник с ресор „култура и медии“ на депутат от ПП. 

Според Закона за радиото и телевизията медийният регулатор се състои от петима членове, трима от които се избират от парламента, а двама се назначават от президента. На 27 април т.г. изтича шестгодишният срок за участие в СЕМ на двата от хората в него – избраните през 2016 г. от Народното събрание София Владимирова и Розита Еленова.

Отново в края на април изтича мандатът и на още един член на медийния надзор – председателя Бетина Жотева, която е от квотата на бившия държавен глава Росен Плевнелиев. Нейният заместник ще трябва да бъде посочен от сегашния президент Румен Радев.

Една от първите задачи на СЕМ в новия си състав ще бъде да избере генерален директор на БНТ, след като тригодишният мандат на сегашния Емил Кошлуков изтича в началото на юли. 

Предишна статияГеновева Петрова: Има състезание за ултиматуми в управляващата коалиция
Следваща статияАко Марин Льо Пен спечели изборите, вади Франция от НАТО

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук