Начало БЪЛГАРИЯ Пътните строители излизат протест в цялата страна и пред парламента

Пътните строители излизат протест в цялата страна и пред парламента

0

Пътните строители излизат днес на протест в много градове в страната и пред Народното събрание.

Двете от организациите в сектора Българска браншова камара „Пътища“ и Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ призовават парламента да влезе във функциите си, като приеме проекта за решение и даде възможност на изпълнителната власт да изпълни ангажиментите си по разплащането с пътностроителните фирми.

„Разчитаме на Вашата добросъвестност и Ви призоваваме да предприемете своевременни действия по разрешаване на поставените проблеми, изплащане на дължимите суми на всички фирми от бранша и адекватното управление и поддържане на пътната мрежа на Република България“, се казва в съвместна декларация на двете организации, адресирана до председателя на парламента, премиера и финансовия министър.

В нея се напомня, че съгласно Конституцията, държавата е длъжна да се грижи за създаване на условия за осъществяване на правото на труд, а работниците и служителите имат право на заплащане, съответстващо на извършената работа, което право, според браншовите организации, в момента практически се възпрепятства от държавата.

Организациите посочват, че състоянието на републиканската пътна мрежа е катастрофално и изтъкват, че нуждата от спешни мерки не оставят друга възможност на Българската браншова камара „Пътища“ освен да пристъпи към ефективни протестни действия. 

След близо една година липса на разплащания от страна на държавата към сектор „Пътища“ в Народното събрание постъпи проект за решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна инфраструктура“ да осъществява дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, който получи подкрепата на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

„През изминалата седмица народните представители в пленарна зала показаха липсата на политическа воля, неглижиране и абсурдното поведение към пътностроителния бранш и отново поставиха в безизходица близо 100 000 заети. Бламирането на решението постави сектор „Пътища“ в заложнически капан заради политически разногласия извън естеството му на дейност“, заявяват в декларацията си двете организации.

Според тях прехвърлянето на проекта за решение от комисия на комисия в Народното събрание застрашава националната сигурност на България и създава предпоставки за животозастрашаващи ситуации и загуба на човешки животи.

Според двете организации назначаването на допълнителни комисии за проверка на договорите и изпълнените дейности показва неуважението на държавата към експертите, работещи в пътната администрация. 

Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че са предложили на коалиционните си партньори да бъдат разплатени половината от дължимите пари на строителните фирми, а останалите 50% ще трябва да минат през парламентарен отчет. 

Решението трябва да се гласува в четвъртък. Подобно предложение беше внесено в парламента миналата седмица, но решението на два пъти беше отлагано, което предизвика недоволството на пътния бранш.

Предишна статияЛавров: Руската специална операция има за цел да сложи край на американското господство
Следваща статияЯнаки Стоилов: ВСС може да бави до есента въпроса за отстраняването на Гешев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук