Начало НОВИНИ За злоупотребите с къщи за гости плащат всички данъкоплатци

За злоупотребите с къщи за гости плащат всички данъкоплатци

0

България е възстановила 24 млн. евро на европейския бюджет заради констатирани злоупотреби с къщи за гости, построени с безвъзмездни евросредства. За съжаление тези пари са платени от националния бюджет, т.е. от парите на всички данъкоплатци, а не от нарушителите.

Това обяви днес германският евродепутат Виола фон Крамон-Таубадел, която е в делегацията на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, посетила тези дни страната ни. Фон Крамон посочи, че е „болезнено“ всички българи да плащат къщите на хората, които са злоупотребили и вместо да развиват туризъм в тях, за което са получили финансиране, ги ползват за лични жилища. „Целта е тези, които са злоупотребили, те да върнат парите, но това не зависи от нас, а в ръцете на българските органи“, каза Виола фон Крамон-Таубадел.

„Всички нарушители по програмата „къщи за гости“ са дадени на Националната агенция за приходите и е въпрос на време НАП да събере обратно парите“, посочи евродепутатът Андрей Новаков. Делегацията на Комисията по бюджетен контрол е имала срещи в министерството на земеделието, откъдето са ги уверили, че НАП работи по случая.

Новаков обаче обясни, че за някои от скандалните проекти е изтекъл 5-годишният давностен срок по договорите и бизнес-плановете и за тях няма да има никакви последствия. „По проектите, за които този срок не е изтекъл, може да се стигне до отнемане на къщата“, заяви Новаков.

Наскоро разследване на Bird показа, че от 738 къщи за гости у нас, финансирани с над 200 милиона лева от ЕС, 247 се проверяват и при тях са установени нередности при отпускането на грантове от фонд „Земеделие“. Повечето къщи за гости обаче ще се разминат с проверките, защото са разплатени преди 2017 г., а Европейската прокуратура разследва случаи след 2017 г.

Делегацията от Европарламента се е запознала и със скандални случаи във фонд „Земеделие“ на завишени цени по проекти за закупуване на селскостопанска техника. „Цената на един трактор тук, закупен с европари, излиза четири пъти по-висока от тази в Германия или Нидерландия“, посочи чешкият евродепутат Томаш Здеховски, ръководител на делегацията. Той обясни, че има много сигнали и за нарушения по ОП „Регионално развитие“, при която в търговете съгласувано участват три фирми. „Ако нормалната цена на проекта е за 30 млн. евро, се подават три оферти за 80, 90 и 110 млн. евро. Същото се случва и с техниката – предлагат се цени с двойно и тройно по-високи. А цените на производител може лесно да се проверят в Гугъл. Институциите не може ли да правят тези проверки?“, попита чешкият евродепутат.

Делегацията се е срещнала с организации на гражданското общество, разследващи журналисти, с премиера Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, главния прокурор Иван Гешев, както и с висши държавни и правителствени служители, свързани с администрирането и управлението на европейските фондове в България, включително от МВР,  Сметната палата и Националното сдружение на общините.

„Срещите ни показаха необходимостта от опростяване на кандидатстването и управлението на европейските програми в страната, липсва единна, ясна методология за управление и докладване на европейските проекти, трябва да се засили и диалога и сътрудничеството между отговорните институции“, заяви Томаш Здеховски.

„Призоваваме за по-голяма прозрачност и анализ на финансираните от ЕС проекти и за непрекъсната и ефективна борба с корупцията в България. Очакваме българските власти да въведат реални промени в съдебната система и прокуратурата, където досега разследванията не водят до видими резултати“, каза още той.

Делегацията на Комисията по бюджетен контрол към ЕП ще излезе с доклад от визитата си в България с конкретни препоръки как да се подобри разходването на евросредства.

Предишна статияФирми до Доган купиха на безценица над 1400 дка от община на ГЕРБ
Следваща статияДепутатите закриват спецправосъдието

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук