Начало НОВИНИ Президентът на Франция и германският канцлер предпочитат да не наричат ​​това, което...

Президентът на Франция и германският канцлер предпочитат да не наричат ​​това, което се случва в Украйна, „геноцид“

0

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц не споменаха термина „геноцид“ в сряда, използван от президента на САЩ Джо Байдън за обозначаване на руската офанзива в Украйна.

Макрон предупреди, че словесната ескалация не помага за прекратяване на войната и призова за предпазливост.

„Бих казал, че Русия едностранно отприщи брутална война и е установено, че руската армия е извършила военни престъпления и че сега е необходимо да се намерят отговорните и да бъдат изправени пред правосъдието“, каза Макрон пред обществена телевизия Франция 2.

„Това, което се случва е лудост, брутално е“, добави той.

„Но в същото време гледам на фактите и искам да се опитам, доколкото е възможно, да продължа да мога да спирам тази война и да възстановя мира. Не съм сигурен, че словесните ескалации ще послужат на тази кауза“, каза той.

Германският канцлер споделя същата гледна точка и говори за „военни престъпления“.

„Това е ужасна война и се извършват военни престъпления“, каза канцлерът пред германското радио RBB.

Във вторник Байдън обвини руските сили в извършването на „геноцид“ в Украйна, като каза, че „става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи самата идея да бъде украинец“.

Коментарите му бяха приветствани от украинския президент Зеленски, който многократно обвиняваше Москва в геноцид от началото на инвазията на 24 февруари.

Но решението на Макрон да не използва термина „геноцид“ беше описано като „разочароващо“ от говорителя на украинската дипломация Олег Николенко.

С информация от EFE и AFP.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук