Начало НОВИНИ Украйна: Руските войници, които окупираха Чернобил, имат „една година живот“

Украйна: Руските войници, които окупираха Чернобил, имат „една година живот“

0

Министерството на отбраната на Украйна наскоро предупреди, че руските войници, които се барикадираха от 24 февруари до 31 март в атомната електроцентрала в Чернобил, имат „не повече от година живот“.

„Руските войници, които копаеха окопи близо до атомната електроцентрала в Чернобил, имат не повече от година живот. Това е тежката съдба и безмилостният край на руските военни, които са убити от собствено командване“, написа организацията в официалния си акаунт в Twitter.

Според украинския министър на енергетиката руските войници са били изложени на „страшно“ количество радиоактивност и поради тази причина те смятат, че не им остава дълго да живеят.

Според държавната агенция за управление на зоната на изключване около старата атомна електроцентрала, където през 1986 г. се случи най-тежката ядрена катастрофа в човешката история, руските войски, окупирали Чернобил, също са откраднали радиоактивни вещества от лабораториите, които биха могли да бъдат ядрени.

Руските военни ограбиха две лаборатории по време на престоя си в Чернобил. Те са влезли в склад и са откраднали 133 високорадиоактивни вещества.

„Дори малка част от тази дейност е смъртоносна, ако се третира непрофесионално“, подчертават от агенцията.

След аварията в Чернобил – район, обхващащ 30 километра около старата централа, се счита за „зона на изключване“, която на теория не може да бъде обитавана. Съветските власти преместиха най-малко 200 000 души, които живееха в близост до завода. Въпреки това над 100 души все още живеят в зоната за изключване около старата ядрена централа.

От 7000 души, които влизат и излизат от района, за да работят, повече от 4000 имат смени от 15 дни в месеца или четири дни в седмицата, със структурирани часове за намаляване на излагането на йонизиращо лъчение.

Трябва да се отбележи, че реакторът е покрит със саркофаг, предназначен да съдържа радиоактивно замърсяване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук