Начало НОВИНИ Путин се застъпва за разширяване на износа на петрол и газ за...

Путин се застъпва за разширяване на износа на петрол и газ за Латинска Америка след санкциите

0

Руският президент Владимир Путин възложи на руското правителство и петролни компании да изготвят план за увеличаване на износа на петрол и газ за страни от Латинска Америка, Африка и Азия.

„Важно е да гледаме в бъдещето. Необходимо е да се изготви план за разширяване на експортната инфраструктура към страните от Африка, Латинска Америка, тези в Азиатско-тихоокеанския регион заедно с петролните и газови компании“, каза Путин на среща за ситуацията в петролния сектор.

Руският президент също така призова за „ускоряване на изпълнението на инфраструктурни проекти“ в районите на пристанищата, железопътните линии и тръбопроводите, за да „пренасочат доставките на петрол и газ от Запад към Изток“.

Путин обяви, че страните, които Москва смята за „враждебни“, включително 27-те членки на ЕС, ще трябва да плащат в рубли за газ.

Инициативата дойде след като тези държави наложиха множество индивидуални и секторни санкции на Русия в отговор на нейната военна операция в Украйна.

Според президентския указ компаниите от „враждебни“ страни трябва да кандидатстват в Газпромбанк (основана от руската компания Газпром) за откриване на сметки в рубли, където могат да насочват средствата за плащане на газ в националните си валути, както е предвидено в настоящите договори, а банката от своя страна ще ги конвертира в рубли според обменния курс на Московската фондова борса.

Руският лидер подчерта, че страната му ще продължи да спазва докрай договорите си с установените обеми и цени.

САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада и Европейската комисия отхвърлиха искането на Русия да плащат за енергийни ресурси в рубли. Освен това те смятат, че става дума за едностранно нарушение, както и за опит за избягване на санкции.

Русия е заявявала многократно, че ако ЕС се откаже от газ, Москва ще пренасочи своя износ към други пазари.

Предишна статияРусия заплашва да разположи ядрено оръжие, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО
Следваща статияЛазаровден – традиции и обичаи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук