Начало НОВИНИ Русия заплашва да разположи ядрено оръжие, ако Финландия и Швеция се присъединят...

Русия заплашва да разположи ядрено оръжие, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО

0

Вицепрезидентът на руския съвет за сигурност Дмитрий Медведев в разгара на войната с Украйна заплаши да разположи ядрено оръжие в Балтийско море, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО .

„Ще е необходимо да се подсили групата на сухопътните сили, противовъздушната отбрана, да се разположат важни военноморски сили във водите на Финския залив. И в този случай вече няма да може да се говори за Балтика без ядрени оръжия. Балансът трябва да бъде възстановен“, написа висшият служител в профила си в Telegram.

Медведев, бивш министър-председател и президент на Русия между 2008 и 2012 г., подчерта, че за Москва „не е толкова важно колко страни има в НАТО, 30 или 32“, тъй като „две повече или две по-малко, не правят голяма разлика.“

Но той подчерта, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, дължината на сухопътната граница между Русия и Атлантическия алианс ще се удвои, така че – подчерта той – ще трябва да бъде засилена.

Медведев посочи, че няма смисъл да се мисли, че руската „специална военна операция“ в Украйна е виновна за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.

„Това не е така. Първо, имаше опити да бъдат въведени в НАТО и преди, и второ, което е важно, ние нямаме териториални спорове, както с Украйна, с тези страни“, добави той.

Бившият руски президент посочи, че общественото мнение в Швеция и Финландия е почти поравно разделено относно необходимостта от присъединяване към НАТО.

„Ще вярваме, че мъдростта на нашите северни съседи надделява. А ако не, както се казва, те сами са го поискали”, обобщи той.

С информация от EFE

Предишна статияПрокуратурата три пъти се проваля с делото за фонда за лечение на деца
Следваща статияПутин се застъпва за разширяване на износа на петрол и газ за Латинска Америка след санкциите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук