Начало БЪЛГАРИЯ Демерджиев за спецправосъдието: Обществото създаде един Франкенщайн

Демерджиев за спецправосъдието: Обществото създаде един Франкенщайн

0

Със специализираното правосъдие се случи логичното. Когато едно общество създаде Франкенщайн, негова отговорност е да го заличи. Вместо да изпълнява функциите, за които беше създадено то се превърна в инструмент на властта. Нямаше никакъв успех в борбата с корупцията по-високите етажи на властта“, това заяви бившият служебен Министър на правосъдието Иван Демерджиев.

„Именно това е проблемът – борбата с корупцията по високите етажи на властта“, подчерта той.

„Такова твърдение е меко казано нелепо. Тези дела ще бъдат довръшени от същите съдии, които работеха в специализирания съд. Ако те заметат делата, отговорността си тяхна, а не на Народното събрание, което превърна проекта в закон“, каза още бившият правосъден министър.

„Очаквам да се разгледа допустимостта на искането на проф. Стоилов. Очаквам същото произнасяне, както по искането на министър Йорданова. Частично да се допусне, частично да не се допусне. С правилата, които прие ВСС, той на практика ограничи действието на законовите норми. Така включи в обхвата на проверката действия на главния прокурор, които са били само през неговия мандат“, заяви той по повод предстоящото поредно заседание на ВСС за преждевременно освобождаване на Иван Гешев.

Той отказа да коментира решението за ареста на Бойко Борисов, защото не е запознат с материалите по делото.

„Защото не смятам, че това е позицията и мястото, където мога да бъда максимално полезен. Нямам никакъв проблем с Рашков, но моето включване там нямаше да допринесе за развитието на МВР“, каза той по повод отказа му да стане зам.-министър на вътрешните работи.

Предишна статияДоц. Гълъбов: Управляващите нито се справят, нито разбират множествената криза
Следваща статияПенкова разкри: Европарламентът търси механизми да се разследва Иван Гешев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук