Начало НОВИНИ Зеленски предупреждава света да се подготви за евентуална ядрена атака, поръчана от...

Зеленски предупреждава света да се подготви за евентуална ядрена атака, поръчана от Путин

0

Украинският президент Владимир Зеленски предупреди, че светът трябва да се „подготви“ за използването на ядрено оръжие при инвазията в Украйна, наредена от руския президент Владимир Путин.

Освен това той призова бомбоубежищата и противорадиационната медицина да бъдат подготвени за потенциалното бедствие.

В интервю за CNN, излъчено тази неделя, 17 април, Зеленски обсъди Путин и евентуалното му разполагане на химически или ядрени тактически оръжия за постигане на военните му цели в Украйна.

През последните дни Зеленски предупреждаваше за реалната възможност за ядрена атака. „Не трябва да чакаме момента, в който Русия ще реши да използва ядрено оръжие (…) Трябва да се подготвим за това“, подчерта украинският лидер.

„Ще са необходими противорадиационни лекарства и противовъздушни убежища“, каза той, предупреждавайки, че Русия „може да използва всяко оръжие“.

Руските военни претърпяха редица неуспехи и трябваше да се изтеглят от района около Киев и предградията му поради ожесточени боеве на украинските сили.

След изтеглянето Русия загуби най-мощния си военноморски кораб – ракетния крайцер „Москва“, който потъна в Черно море миналата седмица, след като беше ударен от украинска ракетна атака.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс обяви миналата седмица, че един отчаян Путин, виждайки как силите му понасят тежки загуби от украинците, може да прибегне до използването на ядрено оръжие.

„Като се има предвид потенциалното отчаяние на президента Путин и руското ръководство, предвид неуспехите, с които са се сблъскали досега във военно отношение, никой от нас не може да приеме леко заплахата, която представлява потенциалното прибягване до тактически ядрени оръжия или евтини ядрени оръжия,“ каза Бърнс по време на реч в Техническия университет на Джорджия.

Предишна статияНай-малко 47 убити в Афганистан при атаки, приписвани на Пакистан
Следваща статияХотелиери са пред фалит заради неполучена помощ за бежанците

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук