Начало НОВИНИ Снимки в социалните мрежи: възможният спусък, който би отвел Путин в Хага

Снимки в социалните мрежи: възможният спусък, който би отвел Путин в Хага

0

Международният наказателен съд (МНС) вече започна разследване на войната в Украйна и докато украинските власти обявяват „велика битка за Донбас“, предприета от Русия, чуждестранните медии анализираха ролята, която социалните мрежи може да имат по хипотетичен начин до Хага.

Дали руският президент Владимир Путин ще бъде изправен пред международния съд в Хага може да се определи отчасти от снимки и видеоклипове, публикувани на различни платформи, от Telegram до TikTok.

От 24 февруари, когато Русия започна инвазията в Украйна, се натрупа голямо количество аудиовизуални материали.

Това са безброй изображения, които се противопоставят на десетки проверяващи по света, които вече са създали база данни за запазване и архивиране на това съдържание, което един ден може да се използва като доказателство за военни престъпления или престъпления срещу човечеството.

И именно гротескната сцена в Буча, където цивилни са оковани с белезници и разстреляни до смърт, е един от епизодите, които са обект на разследване, започнато от МНС за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Експертите твърдят, че по-осъществимо от това да видим Путин в Хага би било да се преследват руски военни командири, заловени в Украйна.

Междувременно Байдън подклажда споровете. Президентът призна, че „адвокати на международно ниво“ трябва да решат какво представлява геноцид. Той обаче заяви:“На мен това много ми прилича на това.“

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо също отбеляза, че „може да се говори все повече и повече за геноцид“ в Украйна .

Преди Байдън и Трюдо британският премиер Борис Джонсън използва този термин, както и украинският президент Владимир Зеленски.

Самият Путин също говори за геноцид, за да осъди политиката на Киев в Донбас, регион в Източна Украйна и сцената на сблъсъци между украинската армия и проруските сепаратисти от 2014 г.

„Трябва да говоря за русофобията като първа стъпка към геноцид. Това се случва в момента в Донбас“, каза държавният глава през декември.

От своя страна Селин Барде, юрист и международен криминалист, беше предпазлива в прогнозите си, докато войната в Украйна продължава .

„Справедливостта се нуждае от дистанция, за да не изпадне в цялата тази суматоха. Времето на справедливостта не е време на конфликт“, настоя Барде, опасявайки се, че МНС се разглежда като институция, която „работи, когато западняците я подтикват да го направи“.

По информация на АФП.

Предишна статияНСИ: Годишната инфлация за март 2022 г. спрямо март 2021 г. е 12.4%
Следваща статияДимитър Ганев: Повишаването на цените ерозира подкрепата за кабинета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук