Начало БЪЛГАРИЯ Управляващите се разбраха за дълговете към пътните фирми

Управляващите се разбраха за дълговете към пътните фирми

0

Лидерите на четворната коалиция са постигнали консенсус по висящия казус за милиардните задължения на държавата към пътно-строителните фирми. Това става ясно от публикация на БНР, като се позова на свой източник от Министерския съвет, където вчера се проведе коалиционен съвет. В срещата е участвал и вицепремиерът и министър по регионалното развитие Гроздан Караджов. 

Според варианта, около който са се обединили всички партньори, 50% от дължимите средства към пътните фирми ще бъдат изплатени веднага. Отпаднало е искането останалите плащания да преминават през антикорупционната комисия в парламента. Становище по доклада на междуведомствената група за проверка на изпълнението на ремонтите, назначена от вицепремиера Гроздан Караджов, ще даде регионалната комисия в парламента. 

Очаква се парламентът да даде разрешение АПИ да възлага нови дейности по действащите договори за ремонт и поддръжка на пътната мрежа до приключването на обявените вече обществени поръчки. Това няма да подлежи на парламентарен контрол. АПИ ще може да довърши и започнатите обекти, като разплащането по тях ще стане след доклад на междуведомствената комисия. Тук НС също няма да се произнася за плащането.

Темата предизвика силно напрежение сред управляващите, тъй като беше намесена и в процедурата за избор на управител на БНБ. Провокира и протести от страна на пътно-строителния бранш, като фирмите са заканиха да продължат с демонстрациите и тази сряда.

Днес ще се проведе извънредно заседание на парламентарната комисия по регионални въпроси. На него се очаква да се приеме крайният вариант на решението на казуса. 

ИСКАНИЯ

От ИТН настояват пред партньорите си да се изменят квотите на управляващите формации в две ключови парламентарни комисии – правната и бюджетната. Хората на Слави Трифонов искат техните членове във въпросните комисии да бъдат увеличени за сметка на представителите на ДБ. Все още няма яснота дали желанието им ще се приеме от другите в четворната коалиция.

На коалиционния съвет е било решено всяка седмица да бъде обсъждана законодателната програма до „най-малкия детайл“. 

Предишна статияДиана Русинова: Този Закон за движение по пътищата е изчерпан, трябва нов
Следваща статияНСИ: Годишната инфлация за март 2022 г. спрямо март 2021 г. е 12.4%

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук