Начало НОВИНИ Руската армия обяви първото успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“

Руската армия обяви първото успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“

0

Руската армия обяви първото успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“ – ново поколение оръжие с голям обсег, което президентът Владимир Путин определи като „нямащо аналог в света“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Това наистина е уникално оръжие, което ще засили военния потенциал на нашите въоръжени сили, ще предпази Русия от външни заплахи и ще накара тези, които се опитват да заплашват страната ни с разюздана и агресивна реторика, да се замислят два пъти“, каза Путин в обръщение, излъчено по телевизията.

Първият изпитателен пуск на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“ бе извършен от космодрума Плесецк, в Архангелска област, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната.

То съобщи, че задачите на теста са били изпълнени в пълен обем. „Потвърдени са техническите характеристики на ракетата на всички етапи на полета. Учебните бойни блокове са поразили зададения район на полигона „Кура“ на полуостров Камчатка“, пише в изявлението.

След завършването на техническите изпитания „Сармат“ трябва да замени използваната досега междуконтинентална балистична ракета „Воевода“, отбелязва ТАСС.  Ракетата „Сармат“ е разработена в ракетния център „В. П. Макеев“(в рамките на Роскосмос) и произвеждана в завода „Красмаш“. Според експерти ракетата е способна да достави разделяща се бойна глава с маса до 10 тона във всяка точка на света както през Северния, така и през Южния полюс, посочва ТАСС.

Часове по-късно от Пентагона заявиха, че руското изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“ е било „рутинен“ тест и не е представлявало „никаква заплаха“ за САЩ или техните съюзници, предаде БГНЕС.

Москва „надлежно е информирала“ Вашингтон за теста в съответствие със задълженията си по ядрения договор, така че той не е бил „изненада“ за Министерството на отбраната на САЩ, заяви говорителят Джон Кърби.

Москва доброволно разшири действието на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, известен и като договора нов СТАРТ, до хиперзвуковата система „Авангард“. Това обяви за РИА

Путин плаши със „Сармат“ още от 2018 г. По американската номенклатура тя е известната като „Сатана-2“. Тя има далекобейност от над 12 000 км, но има данни и, че може да удари на разстояние от над 17 000 км и да унищожава територия, голяма колкото Франция или Тексас.

В реч от онова време Путин твърдеше, че ако бъде нападната Русия, то тя ще отговори с ядрено оръжие. По време на обръщението си Путин представи именно новия ракетен комплекс „Сармат“. По думите му ракетите са с почти неограничен обсег на действие и системите за ПРО се обезсмислят при борба с такива ракети. Масата на ракетата е над 200 тона. Показаното от Путин тогава видео показваше, че междуконтиненталната ракета може да удари територията на САЩ не само от северна посока, но и от южна, което я прави по-добра за сдържане амбициите на САЩ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук