Начало БЪЛГАРИЯ Атанас Атанасов: Ще бъдем твърди, но без да сваляме правителството

Атанас Атанасов: Ще бъдем твърди, но без да сваляме правителството

0

Демократична България“ твърдо ще отстоява позицията си България да изпрати военна помощ за Украйна, но няма да излезе от управленската коалиция, ако не се постигне съгласие“. Това обяви пред Нова тв депутатът от ДБ Атанас Атанасов, председател на Демократи за силна България.

В четвъртък в Народното събрание след бурни дебати и съпротивата на „Продължаваме промяната“ и БСП обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна не влезе в дневния ред на заседанието. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията. Темата бе оставена за ново обсъждане след Великденската ваканция, която за НС ще трае 10 дни.

„Ще бъдем твърди, но без да сваляме правителството, без да напускаме правителстовото. Ако не получим подкрепа, има начин да се разграничим от тези, които не желаят България да изпраща военна помощ за Украйна“, посочи днес Атанас Атанасов, но не влезе в детайли какво точно смятат да правят. Във вторник неговата партия ДСБ ще обсъди „всички версии“ и ще ги обяви.

„Аз съм оптимист за външната ни политика. Да, бях изненадан от позицията на коалицинните ни партньори, но се надявам да прогледнат – предстои Великден. Сигурен съм, че коалицията ще устои. В тези трудни времена българите не искат избори. Призовавам всички да проявят смелост“, заяви Атанасов.

Според него би могло да се вземе решение на Народното събрание за предоставяне на военна помощ на Украйна, тъй като имало огромно мнозинство за това, но без да бъде сваляно правителството. „Тук става въпрос за цивилизационен избор, така както навремето бе взето решението да влезем в НАТО“, посочи Атанасов. По думите му е пределно ясно, че България не е неутрална и осъжда агресора Русия, но имало само „колебание по отношение на един елемент“.

ЕС ЩЕ КУПУВА ТЕЖКО ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА

ЕС ще купува тежко въоръжение и ще го предоставякуп безплатно на Украйна във войната й срещу Русия, това съобщи президентът на Европейския съвет Шарл Мишел пред украинския вестник „Европейска правда“. От съображения за сигурност Мишел отказва да даде повече подробности. За 2-та месеца от началото на войната ЕС отделил 1.5 млрд евро за подкрепа на украинската армия. Това допълва помощта, която много страни-членки на ЕС оказват на Украйна на двустранна основа. „Но тази помощ е недостатъчна, длъжни сме да направим повече“, казва Мишел.

Предишна статияДимитър Илиев: Прекалено малко знаем за това, което се случва, когато управляваме един автомобил
Следваща статияБританците искат санкции срещу Германия заради руския газ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук