Начало НОВИНИ Борел: ЕС не е готов за колективна забрана за внос на петрол...

Борел: ЕС не е готов за колективна забрана за внос на петрол от Русия

0

Европейският съюз все още не планира да наложи централизирани ограничения върху доставките на руски петрол, тъй като няколко държави членки на ЕС заплашиха да блокират подобно решение, ако то бъде подложено на гласуване. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за журналисти от европейския информационен алианс LENA.

„Ще бъде много трудно [да се постигне единодушие в ЕС по въпроса за ембаргото или повишаването на митата върху руския петрол], защото някои държави членки вече заявиха, че ще наложат вето на всяко колективно решение“, цитира думите му вестник „Le Figaro”. Вестникът отбелязва, че след забраната на руските въглища страните от ЕС, включително Полша и Франция, подкрепят пълното отхвърляне на руските енергоносители, докато Германия, Австрия и Унгария са против.

В тази връзка Борел заяви, че страните от ЕС доброволно намаляват вноса на петрол от Русия след рязкото увеличаване на доставките през първите седмици на специалната операция в Украйна. Според него в средносрочен план европейците ще трябва по един или друг начин да се откажат от руските енергоносители, тъй като това е „най-важният етап от изграждането на автономия“. В статията се отбелязва и фактът, че „представата за разцепление на блока при затягане на санкциите няма да успокои европейците, но ще зарадва Москва“. Сега Европейската комисия обмисля да наложи мита върху вноса на петрол, но само за определен обем. 

Предишна статияБританците искат санкции срещу Германия заради руския газ
Следваща статияВ първия почивен ден: Засилен трафик за Великденските празници

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук