Начало НОВИНИ Олаф Шолц: НАТО трябва да избегне директна военна конфронтация с Русия

Олаф Шолц: НАТО трябва да избегне директна военна конфронтация с Русия

0

„НАТО трябва да избегне директна военна конфронтация с Русия, която би могла да доведе до Трета световна война“, това каза германският канцлер Олаф Шолц в интервю за „Шпигел“, предава Ройтерс.

Запитан в интервюто защо мисли, че доставката на танкове може да доведе до ядрена война, Шолц подчерта, че няма указания, в които да се постановява кога Германия би могла да бъде сметната за страна във войната в Украйна.

„Ето защо е още по-важно ние да обмислим всяка една стъпка, много важно е да се координираме тясно един с друг. Да се избегне ескалация по посока на НАТО е водещ приоритет за мен“, заяви Шолц.

Той обаче може да бъде принуден да вземе ясна позиция относно това дали тежки въоръжения могат да бъдат изпращани директно от Германия за Украйна.

„Велт ам зонтаг“ съобщи, че компанията в областта на отбраната „Рейнметал“ е кандидатствала за разрешително за продажбата на 100 германски пехотни машини „Мардер“ на Украйна.

Пред „Шпигел“ Шолц освен това защити решението си да не слага незабавно край на германския внос на руски природен газ в отговор на руската инвазия в Украйна.

„Аз абсолютно не виждам как газово ембарго може да сложи крайна на войната. Ако руският президент Владимир Путин беше отворен към икономическите аргументи, то никога не би започнал тази откачена война“, заяви Шолц.

Той допълни, че неговото решение относно вноса на руския газ води до избягване на драматична икономическа криза и на загуба на милиони работни места и затваряне на предприятия, които никога повече няма да могат да отворят врати.

Предишна статияМедведев: Европа няма да издържи и седмица без руски газ
Следваща статияВелика събота е – последният ден от Страстната седмица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук