Начало НОВИНИ Русия „планира да завземе Южна Украйна“

Русия „планира да завземе Южна Украйна“

0

Русия има за цел да завземе Южна Украйна и да отвори път към сепаратисткия регион Приднестровието в Молдова, каза висш руски генерал.

Генерал-майор Рустам Минекаев уточни, че Москва ще се стреми да поеме „пълния контрол“ над юга в допълнение към източния регион на Донбас – заявената цел на руските власти.

Приднестровието е малък подкрепян от Русия регион, който граничи с Украйна.

Не е ясно дали коментарите на генерал Минекаев са били официално санкционирани.

Молдова извика посланика на Москва заради коментарите.

Междувременно висш служител на ЕС каза пред Ройтерс, че Русия вероятно ще засили атаките си в Източна Украйна и по южното крайбрежие през следващите дни, добавяйки, че следващите две седмици може да са решаващи за войната.

Генерал Минекаев, който е заместник-командир на Централния военен окръг на Русия, говори на военно събитие в Свердловска област.

„Контролът над южната част на Украйна е друг изход към Приднестровието, където също има факти за потискане на рускоезичното население“, каза генерал Минекаев.

Путин направи подобни твърдения относно предполагаемата дискриминация срещу рускоговорящите в Украйна преди да започне инвазията на 24 февруари.

Министерството на отбраната на Украйна осъди коментарите на генерал Минекаев като руски „империализъм“.

В изявление, публикувано в Туитър, украинските власти казаха, че Русия е „признала, че целта на „втората фаза“ на войната не е победа над митичните нацисти, а просто окупацията на Източна и Южна Украйна“.

Украинският президент Владимир Зеленски каза, че Русия планира да проведе серия от фалшиви референдуми за независимост в окупирани региони, за да създаде серия от проруски отцепили се държави.

„Ако ви помолят да попълните някои въпросници, да оставите паспортните си данни някъде, трябва да знаете, че това не е за да ви се помогне“, предупреди той.

„Това има за цел да фалшифицира т. нар. референдум за вашата земя, ако дойде заповед от Москва за провеждане на такова шоу. Това е реалността. Бъдете внимателни.“

Говорител на украинското министерство на отбраната каза, че са планирани референдуми в Херсон и окупирани райони около Запорожие през следващите седмици.

Предишна статияПутин празнува превземането на Мариупол и изключва окончателно нападение на фабриката Азовстал
Следваща статияМайк Тайсън удари с юмрук пътник в самолет

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук