Начало БЪЛГАРИЯ Фалшива новина за българския консул в Мелитопол

Фалшива новина за българския консул в Мелитопол

0

Българското външно министерство опроверга информацията, че почетният консул на България в Мелитопол Сергей Желев е бил отвлечен. Желев е в безопасност в дома си, казаха от МВнР пред Би Ти Ви.

По-рано за отвличането съобщи кметът на града Иван Фьодоров. „Повече от 50 мои колеги бяха отвлечени в цялата страна, днес 29 са в затворите на окупаторите. По отношение на активисти, бизнесмени, това е непрекъсната практика за окупаторите, те отвличат всеки, който има собствено мнение, патриотични настроения. Преди няколко часа стана известно, че в Мелитопол е отвлечен почетният консул на България“, каза той.

Сергей Желев е почетен консул на страната ни от 11 май 2018 г. Той отговаря за целите Запорожка, Донецка и Луганска области.

В интервю за БНР през февруари Желев обяви, че няма да напуска града, за да остане да помага на българи и украинци.

Преди войната в Мелитопол живееха 10 000 българи, а в Запорожието – над 50 000. Градът е окупиран от руснаците. На 11 март бе отвлечен и самият кмет Фьодоров, но по-късно той бе разменен срещу 9 пленени руски войници. 

Относно оперативната обстановка в Мелитопол Фьодоров каза, че вече четвърти ден руснаците не пускат жители, които искат да заминат към Запорожие. „За последните четири дни те напълно блокираха евакуацията в Запорожие, по какъвто и да е маршрут, само до Крим дават възможност да напуснат“, каза той.

„Според нашето разузнаване се води сблъсък, превърнал се от мирен в партизански, съпротивата, както беше силна, остава силна. Няма да разкриваме как става това. Но определено се случва“, каза Фьодоров.

Предишна статияХристос Воскресе!
Следваща статияРешаваща битка между Макрон и Льо Пен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук