Начало БЪЛГАРИЯ Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

0
Желанието за превъзходство и надмощие над другия да продължават да обсебват човешкия ум, каза в словото си патриарх Неофит

Православните християни честват днес най-големия си празник – Възкресение Христово. В полунощ църквите възвестиха възкресението на Сина Божи. С шествие до патриаршеската катедрала бе пренесен благодатният огън, който се съхранява в синодалния параклис „Св. равноапостолен и благоверен цар Борис-Михаил Покръстител“. Тази година за пръв път от много време насам България не изпрати делегация за пренасяне на благодатния огън от Йерусалим, като Синодът обясни това „с неблагоприятни обстоятелства“.

В патриаршеското и синодално Пасхално послание тази година патриарх Неофит обръща поглед и към събитията, разтърсили Европа.

„Живеем и се спасяваме във времето между Възкресението на Христа и Всеобщото възкресение от мъртвите – се казва в него. – Не ни е дадено да знаем „времената или годините, които Отец е положил в Своя власт“ (Деян. 1:7). Епохата на Новия Завет е време на любовта, която е съвършено „изпълнение на закона“ (Рим. 13:10) и ни е завещана от нашия Господ като основна нравствена ценност, чието изпълнение става възможно в пълнота още тук на земята, в деятелност към Бога и човеците. Сам „Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог – в него“ (1 Йоан. 4:16), понеже „любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий“ (Рим. 5:5). От любов към човека Сам Бог се въплъти, живя сред човеците и като човек пострада заради нас, за да победи врага на нашето спасение, възкръсвайки от мъртвите. Затова и пътят към възкресението за живот е този на любовта, в подражание на завещания ни от Христа Иисуса вечен и неизменен образец“.

„И затова е толкова трудно, когато и днес ставаме свидетели на отсъствието на тази любов. Когато виждаме враждата и омразата между хората, желанието за превъзходство и надмощие над другия да продължават да обсебват човешкия ум, да помрачават Божия образ в човека и да ни отдалечават от Небесния Отец. Трудно ни е да се примирим с това и отказваме да го сторим, и отново свидетелстваме за това колко благ, търпелив и многомилостив е Господ, Който не иска и не търси „смъртта на грешника“, но желае „да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив“ (Иез. 33:11).“

„Нека радостта, която Възкресението на Спасителя ни носи, да бъде винаги с нас и тази радост бъде пълна! Да живеем с Възкресението и да осъзнаваме дълбоко в сърцата си необратимата промяна, която е настъпила в нашия свят в утрото на Пасха, когато мракът завинаги отстъпи пред Светлината, която той не можеше да обземе (Йоан. 1:5). Врагът на човешкото спасение беше надвит и посрамен. На мястото на отчаянието дойдоха вярата и надеждата и Животът се възцари. Нека следваме Светлината, огряваща пътя ни към вечния живот и Царството Божие, и да работим усърдно за своето спасение. Да не бъдем равнодушни наблюдатели на злото и неправдата, които ни заобикалят, а дейни Господни съработници във всекидневната борба за живота – добротворци и миротворци, достойни за името Христово“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук