Начало БЪЛГАРИЯ Генчовска: Очакваме ЕК в най-кратки срокове да оповести препоръка за предоставяне на...

Генчовска: Очакваме ЕК в най-кратки срокове да оповести препоръка за предоставяне на статут на страна кандидат за членство в ЕС на Украйна

0

„България последователно в годините е подкрепяла европейската перспектива на Украйна.“ Това каза външният министър на България Теодора Генчовска на форум в София.

„Очакваме ЕК в най-кратки срокове да оповести препоръка за предоставяне на статут на страна кандидат за членство в ЕС на Украйна. Задействането на тази препоръка обаче ще зависи от държавите членки и готовността им да действат на висотата на очакванията. Неизменна остава подкрепата ни и за европейската перспектива на Грузия и Молдова“, съобщи Генчовска.

Тя твърди, че България винаги е подкрепяла европейската перспектива на всички шест държави от Западните Балкани. 

Външният ни министър посочи, че „интеграцията сама по себе си не може да се разглежда като антидот, който е в самите ценности, в цивилизационния избор, а не в механичното институционално присъединяване“.

„Всяко ускоряване на интеграционния процес следва да бъде съпътствано от съответно ускоряване и прилагане на тези ценности. Противното би могло да доведе до недопустим и по същество пагубен компромис с европейските принципи. Това включва правата на човека, добросъседство, изграждани на лоялни партньорски и предсказуеми отношения“, заяви външният министър.

Източник: НОВА

Предишна статияНастана бъркотия къде трябва да се дарява за Украйна
Следваща статияДоналд Тръмп изключва възможността да се върне в Twitter

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук