Начало НОВИНИ Настана бъркотия къде трябва да се дарява за Украйна

Настана бъркотия къде трябва да се дарява за Украйна

0
Инициативата на премиера „1 заплата за боеприпаси“ обрасна с насмешливи и възмутени коментари

Министър-председателят на България Кирил Петков призова в понеделник надвечер гражданите към събиране на средства, с които Украйна да си закупи боеприпаси. Той стори това в обръщение в профила си във „Фейсбук“.

Тепърва ще стане ясно дали това е пореден екстравагантен PR трик на премиера или пък ловък ход, за да заобиколи отказа на коалиционния партньор БСП да се присъедини към решението за оказване на военна помощ за Украйна. Но докато се разбере това, историята с дарителската сметка за няколко часа снощи претърпя няколко промени.

„Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. В публичното пространство има много крайни мнения по тази тема. Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия!“, написа Петков в началото.

След това той посочи като пример редица европейски държави, които са пратили вече военна помощ за Украйна, без това да доведе до обявяване на война от страна на Русия – Германия, Франция, Италия, Полша, Нидерландия, Австрия, Гърция, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Румъния, Норвегия, Хърватия, Чехия, Ирландия, Литва, Люксембург, Естония, Словения, Словакия, Кипър и Латвия.

Петков предложи своето решение и вметна, че лично той вече е дарил една своя заплата: „Докато достигнем този политически консенсус, като граждани на България, които вярват, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население, можем свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси. Затова откривам публична кампания за набиране на финансов ресурс, който да бъде предоставен на украинското правителство. Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни, време е Фейсбук постовете да се превърнат в средства за Украйна.“

Заедно с това премиерът обяви и дарителска сметка, като обяви в заключение: „Държавата сме всички ние и всеки трябва да се чувства, че може да бъде част от решението“. Петков не уточни чия е самата сметка каква е, но всъщност проверка на „Сега“ показа, че става въпрос за банковата сметка на Министерството на отбраната на Украйна. Но 7 часа по-късно премиерът редактира поста си във Фейсбук и публикува нова сметка на украинското Министерство на отбраната (виж в галерията сметките). Все още виси въпросът на коя сметка е превел премиерът заплатата си. Новопосочената сметка е за логистика и медицински нужди на украинската армия, както и първата. Но в текста на премиера става дума за боеприпаси. 

Към 23 ч. в понеделник се намеси и украинското посолство в София, което публикува втората, посочена от Петков сметка, плюс още една в българската Асетбанк. Смяната на една украинска сметка с друга се наложило, защото първата фигурираше в сайта на украинското посолство в Нигерия и от това тръгнаха спекулации във Фейсбук, че става дума за нигерийска измама. Това стана ясно от публичен разговор на говорителката на правителството Лена Бориславова с абонатка на Фейсбук.

Предложението на премиера веднага предизвика реакции.

 

Пет часа след поста на премиера се изказа Ивайло Мирчев от ДБ – пръв от коалиционните партньори зае неясна позиция. 

 

Предишна статияУправляващите се събират на коалиционен съвет
Следваща статияГенчовска: Очакваме ЕК в най-кратки срокове да оповести препоръка за предоставяне на статут на страна кандидат за членство в ЕС на Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук