Начало НОВИНИ Потребители протестират срещу цензурата на видеоклипове от Шанхай

Потребители протестират срещу цензурата на видеоклипове от Шанхай

0

След избухването на нов вариант на COVID-19 в китайския сектор на Шанхай, политиката на правителството за превенция стана груба и много сурова. Поради това в социалните мрежи, разрешени в азиатския гигант, бяха споделени различни доказателства във видеоклипове, изображения и аудиозаписи.

Материал, наречен „Гласовете на април“, събра оплакванията на хора, които се върнаха в принудителна карантина. В този документ се чуват виковете на бебета, които бяха разделени от родителите си, молбите на син, на когото беше отказана грижа в болниците и отчаянието на различни граждани.

„Месец след епидемията в Шанхай видях много хора да говорят онлайн, но повечето от тях изчезнаха след известно време“, написа създателят на аудиовизуалния материал в социалната мрежа WeChat. „Някои неща обаче не трябваше да се случват и не бива да се забравят“, добави той.

Видеото, споделено в мрежите, премина границата на Азия и се разпространи в различни страни по света. Това накара китайското правителство да активира предупредителните цензори, за да го премахне от мрежата, както и всяка препратка към материала.

Подобна цензура предизвика онлайн протест. Различни потребители обвиниха властите, че искат да прикрият трудната реалност, пред която са изправени онези, които са принудени да стоят по домовете си. Освен това те разкриха обхвата си в опит да скрият доказателства за случилото се в региона.

Във финансовата столица на Китай броят на тежко болните пациенти нарасна до над 17 000 през последната седмица, цифра, която се е увеличила пет пъти от 28 март. Поради тази причина правителството продиктува серия от здравни политики, които са класифицирани като „жестоки“ поради степента си на коректност.

Въпреки факта, че известната стратегия Zero COVID накара азиатския гигант да контролира разпространението на коронавируса, много хора изтъкнаха, че използването на същата тактика би било вредно за пациенти и роднини на тежки случаи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук