Начало БЪЛГАРИЯ Русия врътна кранчето и за България

Русия врътна кранчето и за България

0

В „Булгаргаз“ ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром експорт“ ще бъдат спрени – считано от 27 април 2022 г., съобщиха от министерството на енергетиката

От ведомството изтъкват, че българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна,

включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Утре сутринта министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление във връзка със създалата се ситуация.

Енергийният експерт Васко Начев коментира за „Сега“, че решението на руснаците е грубо нарушение на договора за доставки на природен газ „На практика ние сме платили цялото количество синьо гориво до края на месеца, но вносът спира с 4 дни по-рано“, уточни той. На първо какви са алтернативите за България той уточни, че първо ще се черпят известни, но неголеми количества от хранилището в Чирен, но в най-добрия случай те ще стигнат до края на май. „Имаме и малки количества, които получаваме през реверсивната връзка при Кулата от Азербайджан. Ще се наложат обаче ограничения за промишлеността. Големите рискове са, ако Русия спре целият износ за Европа. Не е логично да спрат само за България, която има малка консумация. Засега не се знаят детайлите“, смята експертът. „Сега тези, дето пречеха на бързото изграждане на интекрокенктора с Гърция и сега се правят на най-големи евро-атлантици да излязат да ги видим. Хаосът е тотален и не мисля, че спирането не е само за България.

Руснаците играят вабанк. Правят го от днес за утре“,

добави Начев.

Според него изходът са спешни доставки на втечнен природен газ през терминала на гръцкия остров Ревитуса, като те ще бъдат плод на политическо решение на съюзниците ни. „Това ще е възможно, ако само за България са спрени руските доставки. Има вариант пък да отклоняваме по договореност със Гърция и Северна Македония, чиито транзит на руски газ минава през наша територия, е да вземаме част от количествата. В крайна сметка обаче това ще бъде решение на ниво Европейски съюз. Нищо сами няма да направим, камо ли да спрем транзита към Сърбия и Унгария“, смята експертът. Начев добави, че засега няма техническа възможност да се внася метан от турската газопреносна мрежа.

Предишна статияЗа трети път управляващите не се разбраха за оръжията за Украйна
Следваща статияМинистър Гьоков: Спирането на руския газ ще се отрази сериозно на управляващата коалиция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук