Начало НОВИНИ Газът в Европа поскъпва рязко след спирането на руското синьо гориво за...

Газът в Европа поскъпва рязко след спирането на руското синьо гориво за България и Полша

0

Изтичащите през май фючърси на природния газ на нидерландския газов хъб TTF стартираха търговията в сряда със силен ръст от над 20% към 125-127 евро за мегаватчас (MWh), след като „Газпром“ обяви, че от днес спира доставките на руското синьо гориво за България и Полша.

България и Полша са първите т.нар. „неприятелски“ държави от ЕС, според Русия, които няма да получават руски газ по новата схема на Москва за разплащане на синьото гориво в рубли.

България е платила доставките на руски газ за април и спирането на доставките би било нарушение на настоящия й договор с „Газпром“, заяви в сряда министърът на енергетиката Александър Николов. Той посочи, че България ще спазва позицията на Европейската комисия, която призовава страните да не плащат в рубли за руския газ, както поиска руският президент Владимир Путин. „Тъй като се спазват всички търговски и законови задължения, е ясно, че в момента природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие в настоящата война“, каза още Николов.

След първоначалния силен ценови скок на газовите TTF фючърси, тяхното възходящо движение се поограничи към 115-118 евро за мегаватчас, което представлява ръст с над 12% в рамките на днешната търговия, но тенденцията е за продължаване на възходящото движение.

Часова графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

Предишна статияАлександър Николов: Подсигурена е непрекъсваемост на алтернативните доставки на газ
Следваща статияКитай идентифицира първия човешки случай на птичи грип H3N8 при 4-годишно момче

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук