Начало НОВИНИ Смъртта на Дебанхи Ескобар, случаят, който илюстрира кризата и изчезванията на жени...

Смъртта на Дебанхи Ескобар, случаят, който илюстрира кризата и изчезванията на жени в Мексико

0

Вълната от изчезвания и убийства на жени в мексиканския щат Нуево Леон, която добавя повече от 20 изчезнали жени през годината и случаи като този на Дебанхи Ескобар, млада жена, намерена мъртва в мотел, шокира Мексико, където са актуални и мрежите за трафик.

Възмущението се разпалва след предполагаемото убийство на Дебанхи, 18-годишна студентка по право, която изчезна на 9 април. Тялото й беше намерено миналия четвъртък в цистерна на мотел близо до мястото, където таксиметров шофьор я оставил.

На фона на протестите по улиците главният прокурор на Нуево Леон Густаво Адолфо Гереро съобщи в петък, че причината за смъртта на младата жена е „дълбока контузия на черепа“.

Въпреки че обеща, че разследването ще стигне „до крайните си заключения“ и евентуално виновните ще бъдат наказани, бащата на младата жена Марио Ескобар разпита на погребението версията на прокуратурата, която първо разглежда случая като нещастен случай.

„Прокуратурата иска да излъже в изявление, че тя е починала от натъртване, удар в главата и това е лъжа, пълна лъжа“, каза Ескобар тази събота.

Друг скорошен случай на убийство на жени в Монтерей, вторият по население град в страната и най-големият в Северно Мексико, беше този на 27- годишната Мария Фернанда Контрерас, която изчезна на 3 април след парти.

Преди да изчезне, тя казал на семейството си, че отива в община Аподака, предградие на Монтерей. На следващата сутрин баща й подава жалба и дава на властите подробностите за мястото, където за последно се намира мобилният телефон на младата жена.

Три дни по-късно полицията откри тялото на жената на този адрес, за което семейството постави под съмнение забавянето на идването на властите. На 13 април предполагаемият убиец, сътрудник, беше заловен в съседния щат Коауила.

Неотдавнашните убийства на жени отприщиха вълна от феминистки протести.

На 10 април стотици жени маршируваха по алеите на центъра на Монтерей, докато стигнаха до централната Макроплаза, където някои се опитаха да изгорят правителствения дворец.

Протестите продължиха в деня, когато беше разкрита смъртта на Дебанхи. Феминистки и групи блокираха пътища, за да поискат справедливост и да поискат местоположението на 22 жени, които са изчезнали от началото на 2022 г.

Около 5000 души се събраха пред прокуратурата с транспаранти и снимки на жертви.

Случаите също така пораждат загриженост относно мексикански трафик мафии, които трафикират приблизително 10 000 жени от южните щати на север всяка година за сексуална експлоатация .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук