Начало НОВИНИ Кошмарът започна: Русия прекъсна доставките на газ за Европа

Кошмарът започна: Русия прекъсна доставките на газ за Европа

0

Русия започна да реже газа за Европа, като преустанови доставките за България и Полша заради отказа им да плащат в рубли за руско гориво, мярка, която беше описана като „шантаж“ от Брюксел и която може да засегне други европейски купувачи в средата на май, предупреди Кремъл.

И България, и Полша също са транзитни държави и следователно Газпром (руската газова компания) вече предупреди за последствията за останалите страни в случай на неразрешено изтегляне на руски газ.

Руският президент Владимир Путин постанови на 31 март, че страните, считани за „неприятелски“ от западните санкции спрямо военната кампания на Русия в Украйна, включително всички страни членки на Европейския съюз (ЕС), трябва да плащат за газ в рубли.

Това беше най-суровата реакция досега на мерките, наложени от Запада за замразяване на резервите на Централната банка на Русия и изключването на няколко руски банки от международната междубанкова система SWIFT.

Путин разработи механизъм, който влезе в сила на 1 април, според който неприятелските страни – общо 48 – трябва да открият специална сметка в рубли и друга във валута в Газпромбанк. Идеята му е тази банка да получава плащането във валутата, посочена в договора за доставка на газ – евро или долар в 97% от случаите -, след което го конвертира в рубли и го депозира в рубловата сметка на купувача. 

Това му позволява да държи рублата, но също така позволява чуждестранна валута да влиза в Газпромбанк, контролирана от държавата чрез Газпром. Съобщението на Газпром, който продължава да снабдява останалите европейски страни, включително през Украйна, предизвика 11% поскъпване на газа за доставка през май на холандския пазар.

Путин предупреди, че Москва ще отговори с „мълниеносни атаки“ в случай на стратегическа намеса в Украйна, докато руската армия унищожи голяма партида оръжия, доставени от Запада в южната част на страната.

Във Франция гилдията на производителите на вино предупреди, че войната също ще увеличи разходите за вино.

Предишна статияКметът на Киев уверява, че Русия иска напълно да нахлуе в Украйна
Следваща статияПутин: Всяка страна, която се опитва да се намеси във войната в Украйна, ще се сблъска с „светкавична“ реакция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук