Начало БЪЛГАРИЯ НАП запечата 10 обекта в зимните курорти

НАП запечата 10 обекта в зимните курорти

0

За над 50 заведения и хотели в зимните ни курорти проверки на НАП са установили, че не издават касови бележки или документите им за продажба не отговарят на изискванията. В резлутат на това 10 обекта са били затворени за срок от 1 месец, на останалите са наложени глоби.

Данъчните инспектори са направили в началото на април масови проверки в Банско, Разлог, Добринище, Баня, Семково, Боровец, Пампорово, Чепеларе, Девин и Смолян.  

Освен неиздаване на касови бележки друго установено нарушение е разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата.

Общо 46 служители на „Фискален контрол“ са проверили 550 търговски обекта в зимните курорти само за 10 дни по време на априлската ваканция. В рамките на контролната кампания, данъчните инспектори са извършили т.нар. явно наблюдение, което означава, че те са се легитимирали и в продължение на няколко дни са присъствали в заведението или хотела. Така фискалните контрольори са проследили постъпленията, след което са ги сравнили с продажбите в предходни периоди. В проверките се е включил и т.нар. „таен клиент“, чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

 „Главният фокус на проверките е отчитането на приходите от продажби на стоки и услуги в заведенията и хотелите в курортите. Неиздаването на касова бележка, без значение за каква сума е, може да доведе до сериозни санкции, включително и запечатване на обекта за срок до един месец. Съветваме всеки потребител да изисква касов бон при заплащането на стоки или услуги, тъй като това е документът, който може да му помогне да защити потребителските си права“, каза Георги Димов, заместник изпълнителен директор на НАП.

Предишна статияПрокуратурата е осъдена да плати рекордно обезщетение от 1 млн. лв.
Следваща статияЮжна Корея пренасочва втечнен природен газ към Европа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук