Начало НОВИНИ Песков: Не изнудваме с газа, защитаваме си парите

Песков: Не изнудваме с газа, защитаваме си парите

0

Русия отрече да използва износа на природен газ като инструмент за изнудване на Европа. „Преминаването към търговия на газ в рубли се дължи на собствените действия на ЕС“. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече решението на Газпром да спре износа за Полша и България „неоправдан и неприемлив ход“, като подчерта „ненадеждността на Русия като доставчик на газ“.

„Това не е изнудване. Русия е била и остава надежден доставчик, ангажиран със задълженията си. Условията, които бяха посочени в президентския указ, са продиктувани от безпрецедентни враждебни стъпки срещу нас„, каза Песков и добави, че решението е съобщено на купувачите на газ много преди да влезе в сила. „Бяхме ограбени от значителна част от нашите резерви. И за да избегнем повторение, беше необходим преход към нова система.“

Говорителят на Кремъл предупреди, че ако страните купувачи не преминат към схемата за сетълмент в рубли, доставките за тях ще бъдат прекратени.

Предишна статияЮжна Корея пренасочва втечнен природен газ към Европа
Следваща статияКметът на Киев уверява, че Русия иска напълно да нахлуе в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук