Начало НОВИНИ Путин: Всяка страна, която се опитва да се намеси във войната в...

Путин: Всяка страна, която се опитва да се намеси във войната в Украйна, ще се сблъска с „светкавична“ реакция

0

Всяка страна, която се опитва да се намеси във войната в Украйна, ще се сблъска с „светкавична“ реакция, предупреди руският президент Владимир Путин.

„Имаме всички инструменти, с които никой не може да се похвали… ще ги използваме, ако е необходимо“, каза той, в това, което се разглежда като препратка към балистични ракети и ядрени оръжия.

Съюзниците на Украйна засилиха доставките на оръжия, като САЩ обещаха да се уверят, че Украйна ще победи Русия.

Западни представители казват, че Русия е възпрепятствана в усилията си на изток.

Миналата седмица Русия започна голяма офанзива за превземане на района на Донбас, след като се оттегли от райони около столицата Киев.

Но според един служител руските сили „се затрудняват да преодолеят твърдата украинска съпротива и търпят загуби“.

В друго развитие, Европейската комисия обвини Русия в изнудване, след като Москва прекъсна износа на газ за Полша и България.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен каза, че това показва „ненадеждността“ на Русия като доставчик.

Кремъл заяви, че Русия е била принудена да предприеме действията от „неприятелските стъпки“ на западните държави.

Прекратяването на „Газпром“ е следствие на отказа на Полша и България да плащат за газ в руски рубли – искане, направено от президента Владимир Путин през март, което имаше за цел да подкрепи колебливата валута, разбита от западните санкции.

Путин направи коментарите си в сряда пред руски депутати в северния град Санкт Петербург.

„Ако някой отвън се опита да се намеси в Украйна и да създаде стратегически заплахи за Русия, нашият отговор ще бъде светкавичен“, каза той.

Руският лидер добави, че всички решения за това какво ще включва този отговор вече са взети – без да предоставя допълнителни подробности.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари и в рамките на няколко дни президентът Путин нареди на своите военни да приведат руските сили за ядрено възпиране в повишена готовност.

Анализаторите предполагат, че подобни заплахи са опит на Путин да предупреди съюзниците на Украйна да не се намесват повече в конфликта.

Президентът Путин говори ден след като западните държави проведоха среща на върха в Германия, обещавайки да засилят военната подкрепа за Украйна.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обеща да премести „небето и земята“, за да се увери, че Украйна ще спечели войната.

Напоследък има нарастващ брой обещания за увеличаване на военната подкрепа за Украйна, включително съобщението на Германия, че ще изпрати 50 зенитни танка, в рязък обрат в политиката.

Западни официални лица информираха за най-новото във войната и казват, че Русия е продължила да натрупва сили във и около Донбас и постига незначителни печалби.

„Но когато се изправят срещу истински военни цели, им е трудно да преодолеят твърдата украинска съпротива и понасят загуби“, каза служител.

Проливен дъжд също пречи на руския напредък. „Руснаците не обичат да се бият под дъжда“, каза служител, добавяйки, че руснаците имат лошо тактическо съзнание и продължават да страдат от логистични затруднения.

Те имат способността да работят извън пътя, но служителите казват, че е изненадващо, че все още избират да не го правят.

Дори на места, където украинските сили са се озовали в обкръжение, те успяват да снабдяват силите си „за изненадващо дълго време“.

Длъжностните лица отбелязаха, че дори на места, където Русия е заела позиции, украинските сили са показали „забележителна“ способност да контраатакуват – понякога правейки това толкова бързо, че руснаците бързо се оказват на заден крак.

Украинските специални части, действащи зад руските линии, използват уязвимостта на дългите линии за доставка, което помага да се спечели време за Украйна.

Предишна статияКошмарът започна: Русия прекъсна доставките на газ за Европа
Следваща статияРадев: Ще се търсят решения физически да получим газ от другаде

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук