Начало НОВИНИ Конгресът на САЩ упълномощава Джо Байдън да заеме повече оръжия на Украйна

Конгресът на САЩ упълномощава Джо Байдън да заеме повече оръжия на Украйна

0

Камарата на представителите на Съединените щати одобри законодателна мярка в четвъртък, която позволява на президента на страната Джо Байдън да използва закон, който датира от Втората световна война, за да може да заема повече оръжия на Украйна.

С 417 гласа „за“ и само 10 „против“, мярката беше подкрепена както от демократите, така и от републиканците, какъвто беше случаят преди това при преминаването й през Сената. Този закон позволява на Байдън да доставя оръжия по-бързо и с по-малко бюрокрация до Киев.

Това е вид законодателство, използвано за първи път през 1941 г., по време на Втората световна война — преди САЩ да влязат директно в този конфликт — от тогавашния президент Франклин Д. Рузвелт за предоставяне на оръжие на въоръжените сили на Обединеното кралство в тяхната борба срещу Германия.

Същият четвъртък, само няколко часа преди Камарата на представителите да гласува в полза на закона, Байдън официално поиска от Конгреса 33 000 милиона долара допълнителна помощ за Украйна, от които повече от 20 000 милиона ще бъдат военна помощ за защита срещу Русия , изправена пред с възможност за дълга война.

В реч от Белия дом Байдън обясни, че е „от решаващо значение“ Конгресът да даде зелена светлина на тази помощ, защото отстъпването пред руската агресия би струвало много по-скъпо.

„Или подкрепяме украинския народ да защитава страната си, или стоим настрана, докато руснаците продължават зверствата и агресията си срещу Украйна“, предупреди той.

Байдън припомни, че помощта, която САЩ изпратиха досега, е променила положението на бойното поле и е помогнала на Украйна да „спечели битката за Киев“,във връзка с успеха на украинските сили в отблъскването на руските настъпления към столицата.

Искането на Байдън за помощ включва, освен изпращането на оръжия и боеприпаси в Украйна, 8,5 милиарда пряка икономическа помощ и 3 милиарда хуманитарна помощ.

Два месеца след войната правителството на САЩ почти изразходва 13,6 милиарда долара, одобрени от Конгреса през март, за да предостави военна и хуманитарна помощ на Киев.

Предишна статияПламен Павлов: Очакваме да се снижи цената на газа
Следваща статияБорисов: Стига сте обслужвали чужди интереси, мили мои приятели

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук