Начало БЪЛГАРИЯ Съдът възстанови на работа уволнения зам.-шеф на ДАНС

Съдът възстанови на работа уволнения зам.-шеф на ДАНС

0

Уволненият от служебното правителство миналия май зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков е възстановен на поста си от Софийския градски съд. Това видя „Сега“ в решението на магистратите, обявено в деловодните регистри. Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в длъжност на служебния кабинет през май. 

Още тогава Недялков обяви, че ще заведе дело. Той разказа, че е освободен с мотив, че системно не се справя със задълженията си и уронва престижа на агенцията. „По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, за да ме отстранят“, обяви Недялков. Според него той имал само награди и не било ясно как е направена проверката и заключенията, че не си е спазвал задълженията. Той твърди, че е махнат заради резултатите, постигнати от агенцията в борбата с олигарсите и за разбитата шпионска мрежа.

Миналия октомври първата инстанция отхвърли жалбата на Недялков срещу отстраняването му. На втора инстанция Софийският градски съд обаче отменя решението на районния съд. И възстановява Недялков като зам.-председател на ДАНС. Агенцията е осъдена да му плати 26 925 лв. обезщетение за оставане без работа за периода 1 юни – 1 декември 2021 г. Отхвърля се искът на Недялков за 20 536 лв. за неспазено предизвестие. ДАНС трябва да плати около 3300 лв. такси и разноски. 

В крайна сметка Недялков е уволнен дисциплинарно и затова махането му от агенцията подлежи на съдебен контрол, приемат градските съдии Любомир Василев, Калина Анастасова и Десислава Алексиева. Решението за уволнението на Недялков е мотивирано с писмо на шефа на ДАНС, че има създадено негативно обществено мнение и уронване на авторитета и престижа на ДАНС, както и тенденция на чувствителен спад в оперативно-издирвателната и информационно-аналитичната дейност „през последните няколко години“, за което носи отговорност и Недялков. Затова ДАНС трябва да докаже, че Недялков е извършил тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, или че е накърнил престижа на агенцията.

В случая обаче няма данни и дори ясни твърдения за конкретни дисциплинарни нарушения, а само общи констатации за негативно обществено мнение и уронване на авторитета и престижа на ДАНС, допълва съдът. Само липсата на мотиви е достатъчна уволнението да бъде отменено.

Освен това ДАНС не е представила убедителни доказателства за тези общи твърдения за извършени дисциплинарни нарушения, а е приложила документи от служебно досие, според които Недялков многократно е награждаван от председателя на ДАНС и от главния прокурор. Приетата от съда извадка от анализ на дейността на ДАНС също не съдържа данни за конкретни и виновно извършени нарушения от Недялков. Налага се изводът, че уволнението е незаконосъобразно и Недялков трябва да се възстанови на заеманата длъжност, тъй като 5-годишният му мандат, който започва от 26 юли 2018 г., все още не е изтекъл, се казва в решението на градските съдии.

То не е окончателно и може да се атакува пред Върховния касационен съд. В регистрите няма данни това да е сторено – нито от Недялков (на когото не е присъдено цялото искано от него обезщетение), нито от ДАНС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук