Начало НОВИНИ Война в Украйна: Руските свещеници могат да влязат в затвора за осъждане...

Война в Украйна: Руските свещеници могат да влязат в затвора за осъждане на инвазията

0

Отец Георгий Еделщайн е отворен за дискусия с онези, които не са съгласни с неговото противопоставяне на руската специална военна операция в Украйна. „Бих искал да видя един или двама от моите противници да седят тук“, казва 89-годишният свещеник в стаята си, пълна с позлатени икони.

Свещеникът с бяла брада и черно расо е един от малкото руски православни свещеници, които се обявиха против военната операция в Украйна.

„Страх ме е да бъда лош свещеник. Не съм бил против всички войни, но винаги съм бил против една агресивна война за заграбване на земя”, обяснява той с треперещ глас, но без колебание.

Украйна „е независима държава, нека правят каквото си искат“, каза той пред АФП в дома си в село Ново-Бели Камен, на брега на река Волга в Костромска област, на шест часа път от Москва.

Откакто Русия започна операцията си в Украйна на 24 февруари, само няколко свещеници в Руската православна църква се обявиха срещу кампанията на Кремъл.

Руската православна църква се оглавява от Московския патриарх Кирил и има около 150 милиона последователи по целия свят.

Кирил изнесе поредица от войнствени проповеди, призовавайки руснаците да се „присъединят“ към властите, за да помогнат за победата над „враговете“ на историческото единство между Русия и Украйна.

Откакто пое поста глава на църквата през 2009 г., Кирил се сближи с правителството на президента Владимир Путин, подкрепяйки консервативни ценности

Руската православна църква страда от тежки ограничения по съветско време.

На 25 февруари, ден след началото на военната операция, Еделщайн подписа писмо, написано от приятеля му свещеник Йоан Бурдин, публикувано на сайта на неговата енория в село Карабаново, Костромска област.

„Кръвта на украинците ще остане върху ръцете не само на управляващите на Русия и войниците, които изпълняват техните заповеди. Кръвта ще бъде върху ръцете на всеки един от нас, който одобрява тази война или просто мълчи“, се казва в писмото, изтрито по-късно.

Ръководителят на Костромската епархия митрополит Ферапонт, високопоставен архиерей, осъди намесата, като отбеляза, че двама души са единствените духовници в региона, където има 160 души, които протестираха срещу офанзивата.

Но протестите им не спират дотук. На 6 март Бурдин проповядва за човешката цена на войната. Същия ден той е извикан за разпит от следователи.

На 10 март той беше осъден да плати глоба от 35 000 рубли за „дискредитиране“ на въоръжените сили и получи заплаха с до три години затвор за повторно престъпление.

50-годишният Бурдин продължава да осъжда военните действия. „За мен заповедта „Не убивай“ е безусловна“, каза той пред АФП в дома си близо до Кострома.

Той казва, че малко свещеници се противопоставят на конфликта, защото много са податливи на пропаганда”, съчетана със страх от санкции и преследване. Той твърди, че полицията е заснела къщата му и колата му.

Предишна статияГермански журналист уверява, че „мнозинството в Южна Украйна подкрепя руската операция“
Следваща статияРусия празнува Първи май с претенции и намеци към Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук