Начало НОВИНИ Папа Франциск: „Плача за страданията на украинския народ“

Папа Франциск: „Плача за страданията на украинския народ“

0

Папа Франциск призова за отваряне на хуманитарни коридори в стоманодобивния завод, разположен в украинското пристанище Мариупол, град, обсаден от руски войски повече от 50 дни, докато се чудеше дали наистина има политическа воля за преговори за изход на войната в Украйна.

„Отново моля да бъдат отворени хуманитарни коридори за тези, които искат да напуснат този изклан град – Мариуопол“, каза той. Думите му идват, след като най-малко 20 цивилни могат да бъдат евакуирани от последния джоб на съпротива в контролирания от Русия град. В момента условията за живот в мрежата от тунели под стоманодобивния завод, където се смята, че остават стотици цивилни заедно с украинските бойци, са много лоши.

„Страдам и плача, мислейки за страданията на украинското население, особено на най-слабите, възрастните и децата“, сподели Франциск. От друга страна, украинските власти споменаха през последните седмици за депортирането на цивилни, включително деца, на руска територия, за да ги затворят в концентрационни лагери. 

По този начин по време на речта си понтифексът постави под въпрос дали „действително се търси мир“. „Има ли наистина воля за заглушаване на оръжията?“, попита се папата.

Въпреки това той потвърди подкрепата си за дипломатическия път за постигане на мирно решение на конфликта: „Нека не се предаваме на насилието, нека вървим към мир и диалог“.

Тази неделя е Ден на труда и папата поиска „това да бъде насърчение за подновяване на ангажимента, така че работата да е достойна навсякъде и за всички и че от света на труда има воля за развитие на икономика на мира“. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук