Начало БЪЛГАРИЯ Радев: Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален

Радев: Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален

0

„Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален. Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка: да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели“, заяви президентът Румен в обръщение към народа по повод 1 май.
„Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас, да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба“, призова държавният глава.

„Войната е най-зловещият враг на труда. Опустошението заличава съзиданието. Граденото с векове изчезва за секунди. Тази година посрещаме празника, докато в сърцето на Европа отекват експлозии…България вече понася косвени щети от тази война в енергетиката и икономиката. Ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността. Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален. Нашите домове, децата ни, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация.“, каза Радев.

„Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка: да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели“, добави президентът.

„Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на обикновените хора, е стоката, с която те се разплащат помежду си. Трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизацията, съзиждани с труда на поколенията преди нас“, каза още Радев.

„В тези времена на изпитания, наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от този брутален братоубийствен конфликт. Но наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба. Като офицер съм посветил живота си на сигурността на България и оставам верен на тази мисия и днес. Ще работя за нея и занапред. В днешния празничен ден искам да благодаря на всички вас: бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърдие градите и пазите България.“

„Честит Първи май, скъпи сънародници!“, каза накрая на своето изявление президентът Румен Радев.

Източник: БНР

Предишна статияНинова: Не мисля, че лидерството е да вървиш срещу народа си
Следваща статияТръмп продължава предизборната си кампания с кандидат, обвинен в сексуално насилие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук