Начало НОВИНИ Войната в Украйна: Стотици хванати в капан в Мариупол, въпреки евакуациите

Войната в Украйна: Стотици хванати в капан в Мариупол, въпреки евакуациите

0

Стотици хора остават в капан в стоманодобивния завод в украинския град Мариупол, въпреки че някои са успели да напуснат в неделя, каза украински офицер на място.

Заводът Азовстал, последният бастион на украинската съпротива в южния пристанищен град, е подложен на интензивна руска бомбардировка от седмици.

Командирът на Националната гвардия Денис Шлега каза, че докато някои цивилни са били евакуирани, стотици все още са останали.

Той каза също, че руските сили са възобновили тежкия обстрел на района.

Веднага след като евакуираните цивилни напуснаха, „започнаха обстрели от всякакви оръжия“, каза той пред украинската телевизия.

Той добави, че „няколко десетки малки деца все още са в бункерите под завода“.

Не е ясно какво причинява задържането. Конвоят е на път, но автобусите трябва да изминат стотици мили по пътя, който отчасти е развален. Те също трябва да преминат през редица руски контролно-пропускателни пунктове.

Тези, които напуснаха Мариупол в понеделник, бяха евакуирани с подкрепата на Организацията на обединените нации (ООН) и Международния комитет на Червения кръст, който организира официален конвой.

Русия каза, че някои евакуирани са били отведени в село, контролирано от подкрепяни от Москва сепаратисти. Но държавните медии по-късно съобщиха, че те ще бъдат свободни да пътуват до украинската територия, ако пожелаят.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски приветства новината, че около 100 души се насочват към Запорожие, което се намира на около 230 км северозападно от Мариупол.

„Благодарни на нашия екип! Сега те, заедно с ООН, работят по евакуацията на други цивилни от централата“, написа той в Twitter.

Предишна статияБил Гейтс предупреждава, че светът все още не е видял „най-лошото“ от COVID-19
Следваща статияЦените на гориватo масово минават 3 лева, но най-драстичното поскъпване е на метана

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук