Начало БЪЛГАРИЯ Симеон Дянков: Ще купуваме с 20 до 40% по-скъп газ

Симеон Дянков: Ще купуваме с 20 до 40% по-скъп газ

0

Бившият финансов министър Симеон Дянков коментира пред NOVA колко ще ни струва текущата газова криза.

„На първо време ще загубим – това трябва да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената на газа, който трябва да търсим около нас. И ако видим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен етап, защото правителството закъсня, в Италия, Унгария, Словакия и Румъния – става въпрос за една разлика с 20-30-40 процента по-скъп газ. България това ще получи през следващите месеци”, заяви Дянков.

По думите му никой не е бил подготвен за войната в Украйна.

„Трябва да отчетем това. Правителството догонва. Но можеха да се направят някои неща веднага от този кабинет преди месец-два, а не да се изчаква до този момент  с тази колеблива позиция за Украйна. Дали сме на страната на Украйна, дали стоим от страни и гледаме. Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка на газ. В Катар, в Египет – има около нас производители. Сега тепърва трябва да се направи това, но не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път”, подчерта още Симеон Дянков.

„Газът поскъпва навсякъде. И не само руския газ. В рамките до 2-3 години – до 2026 година – газът ще се увеличи два пъти. Няма вариант, при който нашият газ ще стане по-евтин. Просто България е една от тези държави, при които увеличение ще се получи сега и за в бъдеще. Това можеше да се избегне до някаква степен, ако правителството не се колебаеше толкова”, допълни ексфинансовият министър.

Предишна статияШолц посочи причината за отказа да посети Украйна
Следваща статияПроцесът за водната криза в Перник срещу Нено Димов започва по същество днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук